Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Nieuw ziekenhuis in Scheemda krijgt zelfrijdend busje

- advertentie -

Scheemda – De provincie Groningen gaat met het Franse bedrijf NAVYA samenwerken op het gebied van zelfrijdend vervoer. Met een zelfrijdend voertuig van het bedrijf wordt getest op het 5G Lab op de Zernike Campus. Mogelijk gaat er bij het Ommelander Ziekenhuis ook een zelfrijdend busje rijden. Hierover vinden gesprekken plaats tussen de provincie en het ziekenhuis. Verder zijn er ook plannen voor  een proef met een zelfrijdende taxi. Het is voor het eerst dat NAVYA samenwerkt met een Nederlandse partij.

- advertentie -

De samenwerking past in de ambitie van de provincie om met meerdere leveranciers te testen. Afgelopen jaar werd al getest met een busje van een ander bedrijf. Het zelfrijdende voertuig van NAVYA, de ‘Autonom Shuttle’, heeft meer mogelijkheden dan het busje waar eerder mee is getest. Het kan bijvoorbeeld beter objecten herkennen en een hogere maximumsnelheid halen.

Ommelander Ziekenhuis Scheemda
Inmiddels rijden wereldwijd al 60 busjes van NAVYA rond, waaronder in Parijs, Las Vegas en Singapore. In totaal hebben al 250.000 passagiers gebruik gemaakt van de busjes. Het busje van NAVYA komt in maart 2018 naar Groningen. Op het 5G Lab op de Zernike Campus worden tests met het voertuig uitgevoerd, bijvoorbeeld met besturing op afstand. Mogelijk gaat het busje ook voor testen naar de Eemshaven en Loppersum.

De provincie voert overleg met het Ommelander Ziekenhuis over een proef vanaf zomer 2018 met een zelfrijdend busje tussen de bushalte aan de provinciale weg N362 en de hoofdingang van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda.  Deze proef is een nieuwe stap in de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer, omdat het busje hier dan deels tussen ander verkeer gaat rijden  en aansluit op bestaand openbaar vervoer. Voor de proeven is goedkeuring en een ontheffing van de RDW nodig.

Zelfrijdende taxi
Verder heeft de provincie Groningen met NAVYA afgesproken dat het bedrijf volgend jaar zomer een aanbod doet voor zijn zelfrijdende taxi, de ‘Autonom Cab’. Dit is een zelfrijdend voertuig voor zes personen, dat maximaal 50 kilometer per uur kan. De provincie Groningen en NAVYA zien hiermee extra mogelijkheden als oplossing voor de bereikbaarheid in dunbevolkte gebieden, in combinatie met het zelfrijdende busje. Daarom wil de provincie Groningen de Cab als eerste in Nederland gaan testen. De taxi komt waarschijnlijk in juni 2018 op de markt.

Zelfrijdend vervoer Noord-Nederland
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en de gemeente Ooststellingwerf hebben de ambitie om van Noord-Nederland dé testregio op het gebied van autonoom vervoer te maken. Zelfrijdend vervoer is volgens de overheden een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te behouden en te verbeteren. Daarom roepen ze vervoerders, producenten en kennisinstituten op om te komen met voorstellen voor proeven op het gebied van zelfrijdend vervoer. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, het spoor, het water en door de lucht.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button