AlgemeenCultuur

Monumentale boerderij Hamdijk overgedragen aan Groninger Landschap

- advertentie -

Bad Nieuweschans – De heer P. Mellema heeft afgelopen vrijdag zijn monumentale boerderij aan de Hamdijk overgedragen aan Het Groninger Landschap. Gisteren werden de handtekeningen gezet. Het Groninger Landschap schrijft op Twitter: “We nemen het stokje graag over om dit Groninger erfgoed te behouden”.

- advertentie -
 Ook nam Het Groninger Landschap drie rijksmonumenten over van de NAM. Het gaat om de volgende beeldbepalende rijksmonumenten:Het gaat om de volgende beeldbepalende rijksmonumenten:
– Boerderij Occo Reintiesheerd, Stedum;
– Boerderij De Haver, Onderdendam;
– Plaats Melkema, Huizinge.

Nieuwe toekomst
Het Groninger Landschap gaat direct beginnen met werkzaamheden om deze boerderijen en hun erven voor de toekomst veilig te stellen. Hierbij staat de monumentale waarde van de boerderijen, die behoren tot het Groninger cultureel erfgoed, centraal. De boerderijen behouden een woonbestemming, maar op een wijze dat dit niet gepaard gaat met een ingrijpende versterkingsoperatie.

Informeren van omwonenden
Het Groninger Landschap zal in januari contact leggen met de directe omwonenden van de drie boerderijen om met hen van gedachten te wisselen over de verdere ontwikkeling en toekomst van de boerderijen en hun erven.

Meerjarig onderhoudsplan
Drie architectenbureaus uit Groningen – Holstein Restauratie Architectuur, Onix en OVT Architecten – hebben elk in opdracht van Het Groninger Landschap een meerjarig onderhoudsplan opgesteld voor één van de boerderijen. Om het onderhoud en de instandhouding van deze rijksmonumenten voor de komende 30 jaar te garanderen, heeft NAM een bedrag van ruim 3 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Foto’s: Groninger Landschap

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button