AlgemeenOp stap

Programma Slag bij Heiligerlee – dinsdag –

- advertentie -

Heiligerlee – Nog een aantal dagen en dan klinken er schoten, kanonsslagen, paardenhoeven en het gekletter van degens en zwaarden. U ruikt de geur van kruit, kampvuren maar ook van heerlijke gerechten.

- advertentie -

Op 23 mei 2018 is het exact 450 jaar geleden dat de Staatse troepen de Spanjaarden bij Heiligerlee versloegen. Dit werd beschouwd als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis wordt van 22 tot en met 27 mei 2018 uitgebreid herdacht en feestelijk gevierd.

22 mei: Klokgieten
Een speciale klok wordt gegoten ter ere van 450 jaar Slag bij Heiligerlee. Het klokgietingsproces staat onder leiding van Simon Laudy uit Beerta en vindt plaats in de tuin achter het Klokkengieterij Museum Heiligerlee.

De opbouw voor het gieten begint op dinsdagmorgen 22 mei vanaf ongeveer 11.00 uur. Vanaf dat tijdstip kan het publiek doorlopend kijken hoe een en ander in zijn werk gaat. Het klokgieten gaat op spectaculaire en ambachtelijke wijze, zoals dit eeuwen terug ook in z’n werk ging. We wachten met het gieten tot het donker is, omdat het effect van het gloeiende metaal dan het best naar voren komt! Wij verwachten dat deze gieting zo rond de klok van 21.30 uur zal plaats vinden.

De volgende dag, woensdag 23 mei, wordt de klok rond 11.00 uur in de ochtend ontmanteld. Ook dit proces is “live” te volgen. Daarna wordt de klok op traditionele wijze vervoerd naar het monument Graaf Adolf. Dit gebeurt met paard en wagen. Aangekomen bij het monument zal de klok voor het eerst geluid worden.

Informatie
Voor de tijden, entreeprijzen en alle details van het programma kunt u kijken op www.slagbijheiligerlee2018.nl. Voor het parkeren kunt u hier ook kijken of ter plaatse de aanwijzingen van de organisatie opvolgen.

- advertentie -

(Onderstaande kaart geldt voor 26 en 27 mei)

- advertentie - 

Foto: Marcel Lameijer/ OldambtNu.nl

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button