Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenWeerbericht

Warmste mei in ruim 300 jaar!

- advertentie -

Landelijk – De gemiddelde mei-temperatuur in De Bilt komt uit op 16,5 graden. Daarmee is het de warmste mei sinds 1706. In 1889 werd de hoogste maandtemperatuur gemeten van 16,0 graden. Niet eerder waren er zoveel warme en zomerse meidagen. Het aantal zonuren komt gemiddeld over het land uit op 291 uur en dat betekent een top-5 notering in de lijst met zonnigste meimaanden. Met gemiddeld 40-50 mm is het een vrij droge maand, maar door lokaal noodweer zijn de verschillen groot. In het zuiden viel lokaal ruim 100 mm!

- advertentie -

Het temperatuurrecord vanaf 1901 stond op naam van 2008 met 15,7 graden. In de historische waarnemingen tussen 1706 en 1900 was alleen mei 1889 nog warmer met 16,0 graden. De metingen voor 1901 kennen een foutmarge van 0,4 graden. Omdat de gemiddelde temperatuur nu op 16,5 graden uitkomt is het met zekerheid de warmste meimaand sinds 1706.

Niet eerder zoveel (zomers) warme dagen
Voor het eerst sinds het begin van de metingen telt mei 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger). Het record stond op 19 warme dagen in 2008. Een normale meimaand telt in De Bilt 10 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) komt op 14 uit en ook dat is een record. In 1992 en 2000 telde mei 12 zomerse dagen tegen 3 normaal.

Tot tropische warmte kwam het in De Bilt niet. Op andere plaatsen lukte dat wel. In het Achterhoekse Hupsel werd op 28 mei de eerste tropische temperatuur van 30,3 graden gemeten. Vandaag kan het in het oosten opnieuw tropisch warm worden. Tropische dagen zijn vrij zeldzaam in mei en komen in het oosten en zuiden slechts eens per vier jaar voor.

Mei begon fris met nachtvorst
De eerste dagen van mei was het fris met regionaal vorst aan de grond. Op 4 mei koelde het in de duinen van Wijk aan zee af naar 0,0 graden. Daarna warmde het snel op en kregen we een aantal zomerse dagen. Zo verliep Bevrijdingsdag zonovergoten en warm. Op Hemelvaartsdag daalde de temperatuur ruim 10 graden. De IJsheiligen begonnen koud met nachtvorst. Op klomphoogte daalde het kwik in Gilze-Rijen naar -3,6 graden. Daarna was de kou snel uit de lucht.

Niet eerder zoveel (zomers) warme dagen
Voor het eerst sinds het begin van de metingen telt mei 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger). Het record stond op 19 warme dagen in 2008. Een normale meimaand telt in De Bilt 10 warme dagen. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) komt op 14 uit en ook dat is een record. In 1992 en 2000 telde mei 12 zomerse dagen tegen 3 normaal.

Tot tropische warmte kwam het in De Bilt niet. Op andere plaatsen lukte dat wel. In het Achterhoekse Hupsel werd op 28 mei de eerste tropische temperatuur van 30,3 graden gemeten. Vandaag kan het in het oosten opnieuw tropisch warm worden. Tropische dagen zijn vrij zeldzaam in mei en komen in het oosten en zuiden slechts eens per vier jaar voor.

Mei begon fris met nachtvorst
De eerste dagen van mei was het fris met regionaal vorst aan de grond. Op 4 mei koelde het in de duinen van Wijk aan zee af naar 0,0 graden. Daarna warmde het snel op en kregen we een aantal zomerse dagen. Zo verliep Bevrijdingsdag zonovergoten en warm. Op Hemelvaartsdag daalde de temperatuur ruim 10 graden. De IJsheiligen begonnen koud met nachtvorst. Op klomphoogte daalde het kwik in Gilze-Rijen naar -3,6 graden. Daarna was de kou snel uit de lucht.

Droge meimaand verliep lokaal kletsnat
Gemiddeld over het land viel circa 40-50 mm tegen 61 mm normaal. De verschillen zijn echter zeer groot. In delen van Zeeland en Zuid-Limburg viel lokaal meer dan 100 mm. In het noordoosten viel plaatselijk 90 mm. In delen van Gelderland, Overijssel, Flevoland en in het westen van Drenthe viel amper 20 mm. In de Kop van Noord-Holland, het westen van Friesland en op de Wadden viel lokaal slechts 10 mm.

Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button