AlgemeenKort nieuwsWeerbericht

Droogste juni sinds 1962

- advertentie -

Landelijk – Midden, westen en zuiden reccorddroog. Komende week volop zomerweer. Met gemiddeld over het land 26 mm tegen 68 mm normaal is juni sinds 1962 niet zo droog verlopen. In dat jaar viel in juni slechts 21 mm gemiddeld over het land. In het westen, midden en zuiden verloopt de maand zelfs recorddroog!

- advertentie -

De lichte buitjes van dit weekend zijn een druppel op de gloeiende plaat. De rest van de maand verloopt vrij zonnig, zomers warm en kurkdroog. Het landelijk neerslagtekort is al opgelopen naar 125 mm en stijgt komende week verder naar ruim 150 mm.

In 56 jaar is juni gemiddeld over het land niet zo droog geweest als dit jaar. Daarbij kwam het alleen op 1, 7 en 8 juni regionaal tot zware buien. Op andere dagen viel wat lichte (mot)regen, waarbij het onder de bomen nog droog bleef. Op veel plaatsen in het midden, westen en zuiden is het de droogste juni sinds 1901.

Droogterecord voor Zeeland
In Vlissingen is deze maand 1 mm gevallen en daar blijft het zeer waarschijnlijk ook bij. Daarmee is dit met afstand de droogste juni uit de meetreeks in Zeeland. In 1962 viel namelijk 5 mm. Niet eerder viel op één van de huidige automatische weerstations van het KNMI zo weinig neerslag in juni.

Ook in Eindhoven is het recorddroog met 9 mm tegen 11 mm in 2010. Schiphol heeft ook een nieuw record met 6 mm tegen 10 mm in 1988. Bij het KNMI in De Bilt is 12 mm gevallen en ook dat is een record sinds 1901. In de historische waarnemingen sinds 1706 was het alleen in 1899 en 1858 droger met respectievelijk 7 en 1 mm.

Bijna bij 5% droogste jaren
Het landelijk neerslagtekort bedraagt momenteel circa 125 mm en stijgt deze week snel naar ruim 150 mm. Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Tijdens zonnige en droge dagen verdampt dagelijks zo’n 6 mm. Volgens de huidige verwachting hoort 2018 daardoor begin juli bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen.

In delen van Twente en de Achterhoek is het neerslagtekort nu al opgelopen naar ruim 180 mm. Ook in Midden-Limburg en het noorden van de Veluwe is het kurkdroog. Op andere plekken, waar in mei en juni hevige buien vielen, valt het mee met de droogte. Vooral in Groningen is het tekort slechts gering.

Zomers warm en kurkdroog
Voorlopig hoeven we geen regen te verwachten. Na een fris weekend met vrij veel bewolking stroomt vanaf dinsdag met een noordoostenwind warme en droge lucht ons land binnen.

Maandag heeft het binnenland nog een deel van de dag te maken met veel wolkenvelden. In de kustprovincies schijnt de zon flink. Met 18 graden op de Wadden en 23 in het zuiden ligt de temperatuur rond normaal voor eind juni. Dinsdag schijnt in het hele land de zon flink. Het wordt dan al een paar graden warmer met 18-21 graden op de stranden en 22-25 in het binnenland.

Vanaf woensdag gaan we een zonnige en zomers warme periode tegemoet. Het is daarbij kurkdroog. De temperatuur ligt in het binnenland tussen 26 en 29 graden. Donderdag zou in het zuidoosten zelfs de tropische 30 graden kunnen worden bereikt. Door wind van zee is het in de kustgebieden minder warm met 20-25 graden. Toch is het ook daar in de volle zon zeer aangenaam.

Met zonkracht 7 moet wel worden ingesmeerd. De gevoelige huid kan binnen 15 minuten al verbranden!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button