Weerbericht

Juni 2018 zeer warm en uitzonderlijk droog

- advertentie -

Winschoten – De eerste maand van de meteorologische zomer is meteen warm en droog. Juni sluit zonovergoten en zomers tot lokaal tropisch af. Met 17,5 graden tegen 15,6 normaal is juni 2018 zeer warm. Daarnaast is de huidige maand de droogste junimaand sinds 1962. Gemiddeld over het land viel amper 27 mm regen tegen 68 normaal. Met circa 211 uur zon was het ook wat zonniger dan normaal.

- advertentie -

Met nog twee zomers warme dagen komt de maandgemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 17,5 graden. Daarmee is het de op vijf na warmste juni sinds 1901. Vorig jaar beleefden we de warmste junimaand ooit gemeten.

Veel zachte nachten
Het temperatuurverloop kende weinig extremen. Op 7 juni werd in De Bilt tot nu toe de hoogste maximumtemperatuur genoteerd met 28,6 graden. In Hupsel (de Achterhoek) werd het op deze dag 30,3 graden. Mogelijk wordt het morgen lokaal nog net iets warmer.

De hoge maandgemiddelde temperatuur wordt vooral veroorzaakt door veel zachte nachten. Tijdens ongeveer de helft van de nachten lag de minimumtemperatuur rond 15 graden. Slechts op een paar nachten werd het kouder dan 10 graden. De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op de 23e met 8,9 graden. Ondanks de overwegend zachte nachten werd toch lokaal vorst aan de grond waargenomen. In de vroege ochtend van 26 juni werd in Gilze-Rijen (nabij Tilburg) op klomphoogte -0,6 graden gemeten.

Sinds 1962 niet meer zo droog
In 56 jaar is juni gemiddeld over het land niet zo droog geweest als dit jaar. Daarbij kwam het alleen op 1, 7 en 8 juni regionaal tot zware buien. Op 1 juni waren de buien vooral voor Zuid-Drenthe met als natste plek Zweelo (66 mm). Op 7 juni deden de buien het oosten van Brabant en Noord-Limburg aan; in Someren viel 44 mm. Op 8 juni was het in de Gelderse Vallei, de westelijke Veluwe en de Achterhoek nat.

Op andere dagen viel af en toe wat lichte (mot)regen, waarbij het onder de bomen nog droog bleef. Op veel plaatsen in het midden, westen en zuiden is het de droogste juni sinds 1901. In het zuidwesten van Zeeland bleef het nagenoeg droog met slechts 1 mm in Westkapelle en 2 mm in Philippine. Ook elders in Zeeland en in Brabant bleef de neerslagsom op een aantal plaatsen onder 10 mm steken.

Neerslagtekort neemt snel toe
Mei 2018 verliep recordwarm, zeer zonnig en gemiddeld over het land al behoorlijk droog. Samen met een warme en zeer droge juni veroorzaakt dit een flink neerslagtekort. Het verschil tussen verdamping en neerslag groeide deze maand van 70 naar 150 mm. Er verdampte sinds 1 april (begin groeiseizoen) 150 mm neerslag meer dan er viel. Ook het vooruitzicht naar de eerste dagen van juli ziet er zonnig en droog uit en het neerslagtekort zal doorgroeien richting 200 mm. Hiermee gaat het groeiseizoen van 2018 tot de 5% droogste jaren behoren.

Iets zonniger dan normaal, bewolkte periode midden in de maand
Zonnige dagen en dagen met wolkenvelden wisselden elkaar af. Daarbij waren regelmatig flinke verschillen in het land. Vooral in de periode 12 t/m 24 juni waren er veel overwegend bewolkte dagen. De stroming was vaak noordwestelijk en vanaf de Noordzee trokken uitgestrekte wolkenvelden over het land. De laatste zes dagen van de maand verlopen zeer zonnig.

Over de hele maand genomen scheen de zon het meest in het zuidwesten. In Vlissingen komt het aantal zonuren uit op circa 250 uur. In Leeuwarden zal de teller blijven steken op ongeveer 188 uur en is het iets somberder dan normaal. Gemiddeld over het land komt het totaal uit op 211 zonuren en daarmee is het aan de zonnige kant. Normaal telt juni 201 uur zon.

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button