Algemeen

Onderhandelingsresultaat bereikt voor het streekvervoer: stakingen opgeschort

- advertentie -

Landelijk – Vakbonden en werkgevers hebben vanavond, na intensieve onderhandelingen dit weekend, tóch nog een resultaat bereikt over een cao voor 2,5 jaar voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Daarmee zijn de aangekondigde stakingen in ieder geval voorlopig van de baan.

- advertentie -

“We zijn opgelucht dat we eindelijk een positief resultaat kunnen melden”, zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. “De werkgevers hebben het CNV-voorstel geaccepteerd, met concrete afspraken over het aanpakken van de werkdruk. Daarnaast ziet ook de loonsverhoging er goed uit. We gaan dit resultaat nu voorleggen aan de leden. Dat betekent voorlopig een einde aan de stakingen, vanaf morgen rijdt alles weer normaal.”

Aanpak werkdruk
Tijdens de onderhandelingen heeft CNV Vakmensen eerder al een voorstel op tafel gelegd over het aanpakken van de werkdruk. Dat voorstel hebben de werkgevers nu grotendeels geaccepteerd en zal in de roosters worden verwerkt. Het betekent dat in ieder dienstdeel een reële mogelijkheid moeten krijgen voor een onderbreking. Concreet: minimaal 82,5% van alle diensten in iedere roulering moet binnen 2,5 arbeidstijd een onderbreking bevatten; en maximaal 17,5% van alle diensten in ieder roulering moet binnen 3 uur arbeidstijd een onderbreking bevatten. “Het is een duidelijke en controleerbare verbetering in de pauzes van chauffeurs, daar zijn we zeer tevreden over”, zegt Chikhi.

Doorgeslagen marktwerking
Het cao-conflict heeft volgens Chikhi eens te meer duidelijk gemaakt hoezeer de marktwerking in het openbaar vervoer is doorgeslagen. “Ook de werkgevers erkennen dat de marktwerking te ver is doorgeschoten. Dit gaat ten kosten van bedrijven, werknemers en uiteindelijk ook van reizigers. Bij aanbestedingen draait het vooral om geld. Alle lucht en ruimte wordt uit de roosters geperst, tijd voor een normale pauze is er vaak niet meer. Je ziet wat ervan komt, de werknemers pikken dit gewoon niet. Hier moeten we met elkaar echt mee aan de slag, ook richting politiek en opdrachtgevers. De marktwerking heeft gefaald en is echt aan herziening toe.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button