Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Een woning zonder gas in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – De meeste huizen in Oldambt zijn aangesloten op het gasnet. Maar dit zou de komende jaren wel eens drastisch kunnen veranderen. Vanaf 1 juli van dit jaar mogen nieuwe woningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. En de kans is groot dat we vanaf 2021 de CV-ketel alleen nog mogen vervangen voor een duurzaam alternatief. In 2030 moet de gaskraan in Groningen helemaal dicht zijn.

- advertentie -

Hoe realiseer ik een energieneutrale woning?
Een woning zonder gas wordt steeds interessanter. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het gas wordt duurder, en het stroom goedkoper. Bovendien is het steeds beter mogelijk om zelf stroom op te wekken met bijvoorbeeld (collectieve) zonnepanelen.

1. Isoleren: Wanneer je huis goed geïsoleerd is, heb je minder vermogen nodig om je huis te verwarmen. Een spouwmuurisolatie is een goed begin, maar denk ook aan het isoleren van de gevel, vloer, en het plaatsen van HR++ glas.
2. Ventileren: Isoleren betekent ventileren. Voor een goed geïsoleerde woning is ventilaite essentieel. Ga voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld balansventilatie of vraaggestuurde ventilatie. Je kunt ook kiezen voor een ventilatiesysteem met terugwinning. Tips voor bestaande bouw: het vervangen van de ventilatiebox, het reinigen van luchtkanalen en het plaatsen van ventilatieroosters.
3. Duurzaam verwarmen en koelen: Woningen gebruiken veel aardgas voor het verwarmen van de woning en het opwarmen van tapwater. Dat kan anders. Vervang de CV-ketel voor een duurzaam alternatief. Verderop sommen we een aantal alternatieven op.
4. Zonnepanelen: Onze woningen gebruiken vandaag de dag nogal wat stroom. Denk aan alle huishoudelijke apparaten die we gebruiken. Maar ook een duurzaam systeem als een warmtepomp of zonneboiler gebruikt veel stroom.. Met zonnepanelen kan je deze stroom (deels) zelf genereren. Op die manier realiseer je een energieneutrale woning.

Populaire alternatieven van de CV-ketel
Volledig elektrische warmtepomp
Wat is het: Een warmtepomp maakt gebruik van warmte uit buitenlucht, grondwater of bodem. Kosten: €15.000 – €20.000 voor warmtepomp met bodembron (tot €2.800 subsidie).Voordelen: Koelt de woning in de zomer, helemaal geen gas meer nodig.
Nadeel: Duur systeem.

Hybride warmtepomp
Wat is het: een aanvulling op de CV-ketel. Werkt hetzelfde als een volledig elektrische warmtepomp, maar CV springt bij als extra warmte nodig is.
Kosten: €3.000 tot €5.000 (tot €1.800 subsidie).
Voordelen: Ook geschikt voor bestaande bouw + gemakkelijk plaatsen.
Nadelen: De CV-ketel blijft nodig.

Biomassaketel
Wat is het: zelfde principe als een CV. In plaats van gas verstookt het houtsnippers, blokken of pellets. Kosten: €6.000 (circa €2.500 subsidie). Voordelen: Hoge subside + efficiënter dan een houtkachel. Nadeel: Stoot fijnstof uit, relatief duur in gebruik.

Zonneboiler
Wat is het: Een zonneboiler vangt de energie van de zon op, en zet dit efficiënt om naar warm tapwater. Kosten: circa €3.000 voor boiler met 200 liter (ongeveer €650 subsidie).
Voordelen: Efficiënt zelf warm water opwekken + aantrekkelijk geprijsd. Nadelen: Past niet op elk dag, CV-ketel blijft in gebruik om de woning te verwarmen.

Projecten en initiatieven in Oldambt
Ook in Oldambt zijn er allerlei projecten en initiatieven gericht op het terugdringen van het gasverbruik en het stimuleren van meer duurzame energie.

– De gemeente Oldambt verstrekt speciale subsidies en leningen waarmee bewoners hun huis kunnen verduurzamen. Denk aan de Investeringssubsidie Duurzame Energie, de waardevermeerderingsregeling en de energiebespaarlening.
– De Energie Coöperatie Oldambt onderzoekt zogenaamde postcoderoosprojecten. Het gaat om projecten waarbij in een bepaald postcodegebied op gemeentelijke gebouwen en terreinen zonnepanelen en of kleine windmolens geplaatst kunnen worden waar inwoners voordelig van kunnen profiteren.
– Inwoners kunnen terecht bij het Energieloket Oldambt voor gratis advies m.b.t. het verduurzamen van de woning.
– Ook zijn via dit Energieloket mogelijkheden tot de collectieve inkoop van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen.
– De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Scheemda haalt energie uit afvalwater
– Weet jij nog meer initiatieven voor meer groene of goedkope energie in de regio? Laat het gerust weten!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button