AlgemeenGemeente

Gemeente: ‘Voorkom natuurbranden, geen stookverbod van kracht’

- advertentie -

Oldambt – Nu het al enige tijd droog is, wordt het risico op een natuurbrand groter. Een einde aan de droogte is niet in zicht. De verwachting is dan ook dat de komende weken het neerslagtekort nog verder zal oplopen.

- advertentie -

In onze provincie hebben we de afgelopen tijd reeds enkele grotere natuurbranden gehad.

Afgelopen weekend is in Bourtange een groot gedeelte van een vestingwal afgebrand en in Wedde is in een tijdsbestek van één week twee keer een grote brand geweest in een graanveld. Dan benoemen we nog niet de vele kleine buiten- en berm branden van de afgelopen weken.

Geen stookverbod in Oldambt
‘In de gemeente Oldambt is nog geen stookverbod van kracht’, vertelt Charone Tellegen, woordvoerder van de gemeente Oldambt aan OldambtNu.nl. ‘Wel hebben wij alle vergunninghouders opgebeld om na te vragen of ze iets met vuur gaan doen, zo ja, gaven wij hier advies en tips over.’ Aldus Tellegen. ‘Dat gebeurde bijvoorbeeld bij een evenement waar een vuurkorf zou komen te staan, die komt er nu niet.’

Activiteiten
Er zijn in onze provincie meerdere evenementen gepland waar gebruik wordt gemaakt van open vuur of andere activiteiten met een verhoogd risico op brand. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld de volgende activiteiten:
– kampvuren
– fakkeltochten
– bbq’s
– gebruik van vuurkorven
– vuurwerkshows
– special effects bij theatervoorstellingen

De droogte zorgt voor een flinke toename van de kans dat er brand ontstaat. Vooral in gebieden met grasland of andere gewassen waar het erg droog is.  Een klein vonkje of vliegvuur is al voldoende om een (grote) brand te veroorzaken. Met alle risico’s en gevolgen van dien.

Om te monitoren of er een verhoogd risico is op het ontstaan van een natuurbrand kunt u kijken op www.natuurbrandrisico.nl. Regio Groningen staat niet vermeld, maar wanneer er in Friesland en Drenthe fase 2 geldt, dan geldt dit bij deze extreme omstandigheden ook voor de provincie Groningen.

Het voorkomen van brand is natuurlijk niet alleen een verantwoordelijkheid voor organisatoren van evenementen, maar geldt voor iedereen.

Veiligheidsregio Groningen geeft nog advies voor het houden van een barbecue in het bijzonder:
– Gebruik een gas- of elektrisch barbecue in plaats van een barbecue met steenkool. Dit in verband met vliegvuur;
– De barbecue plaatsen op een stenen ondergrond of op een gestorte zandlaag;
– Plaats meerdere emmers water en /of een blusmiddel bij de barbecue;
– De barbecue nooit onbeheerd laten;
– Geen vuurkorven, (tuin)fakkels, kampvuren, waxinelichtjes en dergelijke.

Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button