AlgemeenCultuurOp stap

Waterbei 2018: Ridderspektakel met visueel geweld en humor

- advertentie -
Winschoten – Het jaarfeest van Sint Hilarius is een feestelijk en middeleeuws ridderspektakel. Het gezelschap Hilaria laat in een bijzondere interactieve voorstelling middeleeuwse gewoonten de revue passeren.
Op zaterdag 1 september kunnen vooral de jongere toeschouwers zich tijdens het Waterbei-evenement in Winschoten opperbest vermaken. Voor één dag bestaan er geen rangen en standen. De slachter drinkt met de rentmeester, de boer met de schout, de bezembinder speelt met de jonker en de meid… die vrijt, maar dat doet ze altijd. Zelfs jonkvrouw Isabelle vertoont zich in het openbaar.
Het jaarfeest van Sint Halarius wordt door slechts twee acteurs, Rob Bijmans en Rob Strengers, gespeeld maar de muziek, de opvallende attributen en vooral de deelname van veel vrijwilligers zorgen voor een spectaculair optreden. De kinderen vinden ‘het jaarfeest’ veelal prachtig en genieten van alles wat ze zien. En de ouders? Zij lachen van harte mee met de talrijke mopjes. Na afloop van de voorstelling mag iedereen de attributen van dichterbij bekijken en zelfs de geheimen ervan ontrafelen.
De toekijkende kinderen worden dus deelnemer aan het feest. Ze mogen meedoen aan valkerij, meehelpen met het vendelzwaaien en de kunsten tonen in het kruisboogschieten. Bovendien is er nog een spannend slot met een steekspel voor paarden.
De dappere ridders en schildknapen uit het publiek beleven de dag van hun leven. Zelfs een jonkvrouwe mag plaatsnemen op de troon om prinses-voor-één-dag te worden.
Het middeleeuwse spektakel van Hilaria is ’s middags twee keer te bewonderen op de locatie naast de Hema.

- advertentie -
- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button