AlgemeenKort nieuws

Week van de alfabetisering | 3- tot en met 9 september

- advertentie -

Winschoten – In de week van 3- tot en met 9 september is er de week van de alfabetisering, het Taalhuis-Oldambt welke gehuisvest is in de Klinker te Winschoten, heeft in dit kader een aantal evenementen georganiseerd.

- advertentie -

Op dinsdag 4 september is er een kunstmarkt georganiseerd door en voor mensen van de alfabetisering. Met veel door hun zelf gemaakt portretten en fantasie tekeningen en andere verrassende dingen. Ook is de huisdichter Rob Rosendahl aanwezig. Verder is er muziek en dans en zijn er Poolse hapjes. Het is een gezellig ratje toe vol verrassende elementen. Van 14:00 tot 16:00 uur.

Op woensdagochtend is de internationale vrouwen groep van de partij met lezingen en thematische gesprekken maar er ook natuurlijk ook gewoon nog wat gezellig geklets onder het genot van een hapje en een drankje. Dit begint om 10:00 uur en eindigt omstreeks 12:00

Op donderdag 6 september is de grote klapper. De mensen van de alfabetisering hebben een heuse theater voorstelling gemaakt. Deze heet “Jack en de woordenschat”. Het thema is dit jaar ook weer gebaseerd op piraten en een succes vervolgverhaal van het vorig jaar. De Piraten beter bekent als Don meestal als Jack Sparrow en zijn vrouw als piraten vrouw Renee uit Winschoten spelen een belangrijke toonaangevende rol. Er zijn naast een spannend verhaal verassende elementen in te verwachten met zang o.a. Van Kira Dekker die haar carrière bij de voice of Holland is begonnen, zij heeft speciaal voor mensen die uit andere landen komen met een hang naar een veilige toekomst en het Nederlands niet machtig zijn een aangrijpend liedje geschreven. Ook zal ze een op hoe moeilijk het is om analfabeet te zijn een speciaal eigen geschreven laten horen wat menig geen versteld zal laten doen staan.

Natuurlijk wordt er ook door andere mensen muziek gemaakt zoals door Boega spelende artiesten. Er wordt nog veel meer gezongen door ook andere amateur artiesten zoals onze Taalhuis coördinator Marian Kiewiet zelf op haar gitaar samen met de directeur van de Klinker Leo Hegge maar ook veel door de toneelspelers zelf. En Lamin op zijn Cora luistert het geheel aan het en het einde van de voorstelling op met Afrikaanse liederen.

Ook wordt er duidelijk gemaakt in een act hoe taal een barrière kan zijn om met elkaar te kunnen te communiceren. Verder is er ook een spannende buikdans act van het team Tineke Rouw in de verhaallijn te zien. Kortom een heel hilarisch maar ook doordrenkt van serieuze en gevoelige momenten aangelegen heden hoe moeilijk het leven kan zijn om niet goed of niet te klunen lezen en schrijven want daar draait de hele week van de alfabetisering toch om.

De voorstelling is bedoeld voor deelnemers van Taalhuis en Vrijwilligers van Het Noorderpoort collége die hun aanhang mogen meenemen maar mochten er nog kaarten over zijn dan gaan deze voor een zacht prijsje van de hand. Dus Kira Dekker liefhebbers houdt dit in de gaten! De voorstelling is donderdag 6 september a.s. en begint om 13:15 en eindigt om ongeveer 14:45.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button