Algemeen

Fietsersbond opent meldpunt onveilige schoolroutes

- advertentie -

Oldambt – Dagelijks stappen veel kinderen ‘s ochtends op de fiets naar school. Veilige fietsroutes zijn belangrijk om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan. Veilig fietsen naar school blijkt voor veel oudersen kinderen ingewikkeld omdat goede routes ontbreken. Auto’s rijden vaak hard en fietsers hebben onvoldoende eigen ruimte, het oversteken van drukke wegen is in de spits extra lastig en geparkeerde auto’s ontnemen goed zicht op het verkeer. De Fietsersbond wil dat de schoolroutesveel veiliger worden.

- advertentie -

Platteland moet veiliger
Vooral op het platteland is meer veilige ruimte voor fietsers nodig; de snelheidsverschillen met gemotoriseerd verkeer zijn hier nog veel groter dan in de kernen. Buiten de bebouwde kom zijn nauwelijks vrijliggende fietswegen te vinden zoals vereist conform landelijke richtlijnen. De gemeente Oldambt zou bijvoorbeeld kunnen besluiten geschikte landbouwwegen af te sluiten voor gemotoriseerd doorgaand verkeer. Zo is Fietsersbond Oldambt al geruime tijd met de gemeente in gesprek over een veilige fietsroute over de Kerkelaan tussen Nieuwolda en Midwolda.

Fietsen goed voor schoolprestaties
Fietsen is gezond, en zelfstandig fietsen maakt kinderen vrij en onafhankelijk. Uit onderzoek* blijkt dat fietsen een positieve invloed heeft op de schoolprestaties van kinderen; fietsers denken helderder, zijn creatiever en kunnen zich beter concentreren.

Meldpunt
Ouders én kinderen kunnen onveilige fietssituaties naar school melden op ons speciale meldpunt: fietsersbond.nl/meldpuntschoolroute.

Foto: Dennis Postma/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button