AlgemeenWeerbericht

Oudewijvenzomer voor de deur; Opnieuw staan warmterecords op het spel

- advertentie -

Landelijk – Komende dagen wordt met een zuidelijke wind warme lucht vanuit het Middellandse Zeegebied aangevoerd. De zon schijnt flink en de temperatuur loopt woensdag en donderdag op naar 20 graden op de Wadden, 22-24 in het midden van het land en circa 25 graden in het oosten en zuiden. In Zuid-Limburg wordt het lokaal 26 graden. Daarmee is het bijna 10 graden warmer dan normaal. Mogelijk houdt het warme weer vrijdag en in het weekend aan. Als dat gebeurt heeft De Bilt een recordlate reeks van vijf warme dagen.

- advertentie -

Mogelijk tikt de temperatuur in De Bilt dinsdag al de warme grens van 20 graden aan. Woensdag en donderdag loopt de temperatuur verder op naar een graad of 23. De kans is groot dat het ook vrijdag en zaterdag warm blijft. Daarmee kan het in De Bilt vijf dagen op rij 20 graden of warmer zijn. Een dergelijke reeks van vijf officiële warme dagen is zo laat in oktober nog niet eerder gemeten. In 2005 kwam het in De Bilt vanaf 10 oktober tot vier warme dagen op rij. De oktobermaanden in 1990 en 2001 telden zelfs vanaf 12 oktober nog een reeks van vier warme dagen.

Normaal komt het in oktober bij het KNMI in De Bilt tot één of twee warme dagen. Deze worden meestal aan het begin van de maand gehaald. Deze week maakt het zuidoosten zelfs kans op bijzonder late zomerse dagen, waarbij de temperatuur naar ruim 25 graden stijgt. Vooral later in de week is de kans groot dat warmte-dagrecords voor de maximumtemperatuur worden verbroken.

Warme dagen komen door klimaatverandering steeds later voor
Ook later in oktober zijn warme dagen nog mogelijk. Vorig jaar werd het in De Bilt op 15 en 16 oktober nog respectievelijk 22,1 en 24,4 graden en ook in 1949 kwam het op deze data tot warme dagen. In 2014 en in 1921 werd het op 18 en 19 oktober warmer dan 20 graden en in 1969 was dit op 19 en 20 oktober het geval. In 1989 kwam het op 21 en 22 oktober tot een recordlate combinatie van twee warme dagen met respectievelijk 20,0 en 21,4 graden.

Het is opmerkelijk dat van de negen jaren die zijn genoemd, maar liefst zes jaren uit de afgelopen 30 jaar afkomstig zijn. Door de opwarming van de aarde wordt het in Nederland steeds later in de herfst nog warm, terwijl vroege winterkou juist steeds zeldzamer wordt.

2018 verplettert record grootste aantal warme dagen
Het jaar 2018 telt tot dusver in De Bilt een recordaantal van 124 warme dagen tegen 85 normaal. Volgens de huidige verwachting stijgt het aantal warme dagen naar 129! Het verschil met het oude record van 116 warme dagen in 2003 wordt daarmee nog groter.

Oudewijvenzomer
De term oudewijvenzomer heeft betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen. De spinnen maken bij rustig nazomerweer lange draden. Tijdens de heldere en langer wordende herfstnachten wordt dauw afgezet op de spinnenwebben. Als de zon opkomt glinsteren en schitteren de druppels aan de draden. Tot aan het eind van de 18de eeuw was wijf het gewone woord voor vrouw. Men dacht in die tijd dat de mooie slierten de haren waren van de godinnen van het noodlot of de vrouwelijke watergeesten. Deze haren zouden zij ’s nachts zijn verloren. Omdat dit alleen gebeurt tijdens rustige zonnige dagen in het najaar, werd dit de oudewijvenzomer genoemd.

Foto: Jeroen Helmers
Bron: Weeronline.nl

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button