Algemeen

ProRail vraagt u extra op te letten in het donker

- advertentie -

Landelijk – De wintertijd is weer ingegaan. Dat betekent dat het eerder donker is. Hierdoor is de kans groter op gevaarlijke situaties tijdens de avondspits, ook bij het spoor en overwegen. ProRail roept alle verkeersdeelnemers op om extra voorzichtig te zijn in de komende ‘donkere’ dagen.
Waarschuwing

- advertentie -

Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat het ingaan van de wintertijd gepaard gaat met meer verkeersslachtoffers en -ongevallen. Overwegen en het spoor zijn in veel gebieden een groot onderdeel van het verkeer. Voor ProRail een goede reden om nog eens te waarschuwen voor de gevaren van het spoor.

5 belangrijke overwegregels
Een aanstormende trein rijdt vaak sneller dan je denkt. Soms lijkt het dat de overweg vrij is maar dan komt er tóch nog een trein van de andere kant aan. Kortom het is oppassen bij een overweg. Neem geen extra risico bij het oversteken van een spoorwegovergang, want het negeren van de bellen en spoorbomen kan fatale gevolgen hebben. We hebben de vijf belangrijkste overwegregels nog eens op een rijtje gezet.

  1. Stop voor een overweg als de lichten gaan knipperen
  2. Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen
  3. Verlaat de overweg zodra de bellen gaan rinkelen
  4. Verlaat je auto als deze onverhoopt stopt op een overweg
  5. Op een aantal overwegen in het land zijn er geen bellen die rinkelen of spoorbomen die dicht kunnen. Kijk daar extra uit.

Lespakketten voor scholieren
ProRail informeert scholieren met het digitale lespakket PazzUp over veiligheid rond het spoor en verzorgt gastlessen op scholen. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden.

Bron: ProRail.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button