Algemeen

Tips om woninginbraak te voorkomen

- advertentie -

Landelijk – In de wintermaanden slaan criminelen veelvuldig hun slag, vaak met een piek voor de feestdagen.

- advertentie -

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken.

Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Hoe kan ik de kans op een inbraak verkleinen?
– Bel altijd 112 bij een verdachte situatie. U kent uw eigen buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat niet voor niets.
– Laat als het donker is en u niet thuis bent een lamp aan. Dan lijkt het alsof er iemand aanwezig is. Stel hiervoor bijvoorbeeld een automatische lichtschakelaar in.
– Sluit ramen en deuren goed af, ook als u maar even weg bent. Draai de deur ook altijd op slot.
– Heeft u een achterom? Doe de poort ook goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin
– Leg kostbare apparatuur, zoals laptops en iPads, uit het zicht.
– Heeft u struiken rondom het huis? Zorg ervoor dat deze kort zijn, zodat het huis voor buren en voorbijgangers goed te zien is.
– Zorg dat er geen ladders, containers of andere hulpmiddelen bij uw woning staan die het makkelijk maken om naar binnen te klimmen.
– Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng hiervoor een speciaal geschikt slot aan.
– Verstop geen huissleutels onder een deurmat of in een bloempot. Dit zijn ook voor inbrekers geen ‘geheime’ plaatsen.
– Hang geen adreslabel aan uw sleutel(bos).

Lees meer op de website van de politie.

Waarom is het belangrijk om 112 te bellen bij (inbraak)verdachte situaties?
Bewoners weten zelf het beste als er iets niet pluis is in hun buurt. Een vreemd figuur die bij huizen naar binnen loert bijvoorbeeld. Of activiteiten bij een huis waarvan u weet dat de bewoners op vakantie zijn. Wanneer u dan 112 belt, kan de politie wellicht heel snel een inbraak voorkomen of een inbreker op heterdaad aanhouden! Het bellen van 112 is bedoeld voor spoed. Dus niet alleen voor levensbedreigende situaties, maar zeker ook wanneer u getuige bent van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal.Dus ook wanneer u een verdachte situatie signaleert waarbij de politie een misdrijf kan voorkómen.

Iemand is niet alleen strafbaar als hij een woninginbraak pleegt. Ook de voorbereidende handelingen kunnen onder bepaalde voorwaarden al strafbaar zijn. Het Openbaar Ministerie heeft al meerdere personen voor de rechter gebracht omdat zij voorbereidende handelingen voor inbraak pleegden. Zij kunnen gevangenisstraffen en hoge boetes krijgen.

Registreer je spullen
Als je je spullen registreert, is de kans groter dat je ze na een inbraak weer terugkrijgt. Bovendien helpt jouw registratie bij het opsporen van de daders.

Foto: NIPW

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button