AlgemeenWeerbericht

Vallende sterren komende nachten goed te zien; Het is koud dus trek warme kleding aan

- advertentie -

Landelijk – Komende twee nachten zijn topnachten voor het spotten van vallende sterren. De sterrenregen wordt veroorzaakt door de Geminiden. De mooiste meteorenzwerm van het jaar piekt, de maan stoort niet en beide nachten verlopen droog met heldere perioden, maar ook wolkenvelden. Warme kleding is nodig, want het vriest op veel plaatsen een paar graden.

- advertentie -

Komende nacht is het droog en wisselend bewolkt. In het zuiden zijn de opklaringen breder en langduriger dan in het noorden. Op veel plaatsen zullen de vallende sterren regelmatig te zien zijn. De wind is zwak of matig en waait uit het noordoosten. Het is koud met een minimumtemperatuur tussen -1 en -4 graden. In de wind ligt de gevoelstemperatuur zelfs rond -6.

De nacht naar zaterdag verloopt nog iets kouder met -3 graden in de kustgebieden tot regionaal -6 in het zuiden en oosten. Er is weinig wind, waardoor de gevoelstemperatuur niet of nauwelijks lager zal zijn dan de echte temperatuur. Waarschijnlijk zijn er overal opklaringen, maar de kans op regionale bewolking is in het noorden wederom groter dan in het zuiden.

Meeste vallende sterren komende nacht, mooiste in de nacht naar zaterdag
Met ruim 100 vallende sterren per uur trekt de meteorenzwerm Geminiden langs de hemel. De piek valt in de nacht naar vrijdag, maar ook in de nacht naar zaterdag zijn tijdens heldere perioden veel vallende sterren te zien. De meteoren zijn gelig van kleur en in de nacht naar zaterdag gemiddeld wat feller komende nacht.

De Geminiden is de grootste meteorenzwerm die we kennen en deze zijn altijd rond 14 december te zien. Het aantal meteoren dat te zien is verschilt per jaar en varieert van enkele tientallen tot meer dan 100 per uur. Dit jaar zijn er op het hoogtepunt zo’n 85 meteoren van de Geminiden en omdat er ook sporadische meteoren zijn, kan het totaal op ruim 100 uitkomen.

De meest bekende meteorenzwerm is de Perseïden. Deze passeert in augustus en door het warmere weer en de langere periode waarin ze voorkomen zijn meer mensen geneigd naar de vallende sterren te kijken. Toch is het zeer de moeite waard om komende week naar de hemel te kijken. Het totale aantal meteoren is dit jaar bij de Geminiden groter dan tijdens de Perseïden. Meteorenkenner Arnold Tukkers van vallendesterren.info spreekt van “de mooiste meteorenzwerm van het jaar”. De meteoren van de Geminiden zijn gelig van kleur.

Kijktips
Hieronder enkele tip voor het kijken naar de vallende sterren van de Geminiden.
De beste kijkperiodes zijn komende nacht na middernacht en in de nacht naar zaterdag juist in de avond.

Doe een dikke winterjas, sjaal en handschoenen aan, want het wordt koud.
Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel.
Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. De energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Wat is een vallende ster?
Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button