AlgemeenWeerbericht

Veel bewolking tijdens sterrenregen morgenochtend

- advertentie -

Landelijk – Vrijdagochtend is kans op veel vallende sterren. De meteorenzwerm Boötiden passeert de aarde en kan tot circa 130 meteoren per uur veroorzaken. Helaas is de weersverwachting niet erg gunstig. Waarschijnlijk is het in grote delen van het land zwaar bewolkt. Het zuiden en westen hebben meer kans op opklaringen dan het noorden en oosten. De beste papieren zijn voor Zeeland.

- advertentie -

Komende nacht is het zwaar bewolkt. Vooral in het noorden kan het lokaal licht regenen. Het is vrij koud met temperaturen rond of net iets boven het vriespunt in het zuiden en oosten tot +5 graden vlak aan zee. In de kustprovincies waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. De gevoelstemperatuur ligt daardoor ook aan zee rond het vriespunt.

De piekperiode van de meteorenzwerm begint vanaf circa 3:00 uur. De maan is geen storende factor en dus zijn de omstandigheden, in de basis, uitstekend totdat schemering het zicht gaat verminderen. Dit zal gebeuren vanaf circa 7:30 uur. De zon komt op rond 8:50 uur.

Zeeland beste papieren
De belangrijkst vraag blijft: zijn er opklaringen en zo ja waar? Waarschijnlijk is het morgen in de periode 3:00 – 7:30 uur op de meeste plaatsen zwaar bewolkt of geheel bewolkt. De kans op opklaringen is het kleinst (minder dan 10%) in Groningen, Drenthe en Overijssel en het grootst in het westen van Zeeland (circa 25%).

Kijktips
Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Boötiden.
– De beste kijkperiode is vrijdag 4 januari 3:00 – 7:30 uur.
– Doe een dikke winterjas, sjaal en handschoenen aan, want het wordt koud.
– Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
– Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Je hoeft niet naar een bepaalde richting te kijken, ze verschijnen overal aan de hemel.
– Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
– Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
– Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. De energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.

Wat is een vallende ster?
Het lichtspoor dat in de volksmond een vallende ster heet noemen astronomen een meteoor. Het spoor van licht ontstaat doordat stukjes steen en gruis (meteoroïden) op 100 km hoogte de atmosfeer van de aarde binnendringen. De meteoroïden dringen met een enorme snelheid de atmosfeer van de aarde binnen. Soms worden snelheden behaald van meer dan 252.000 km/uur. Dat is 315 keer sneller dan een Boeing 747 vliegt. Door de hoge valsnelheid wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen (ionisatie) en bij het opheffen van het landingsverschil komt straling (licht) vrij.

Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl
Foto: Pixabay

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button