Algemeen

Ubbo Emmius Winschoten behaalt opnieuw het certificaat Bewegen en Sport

- advertentie -

Winschoten – Ubbo Emmius Winschoten is er in geslaagd om opnieuw het themacertificaat Sport en Bewegen te behalen. Drie jaar terug was het dat voor deze locatie al een unieke prestatie door alle vijf themacertificaten van het vignet Gezonde School binnen één schooljaar te behalen. De school heeft zich daarmee kunnen presenteren als de eerste Gezonde School van Nederland. Dit schooljaar probeert  Ubbo Emmius Winschoten opnieuw alle vijf themacertificaten van het vignet Gezonde School te behalen. Een themacertificaat moet iedere drie jaar opnieuw behaald worden; daarmee laat je als school zien dat je aan de criteria van een Gezonde School voldoet.

- advertentie -

Een prestatie van school én leerlingen
Ubbo Emmius Winschoten is een sportieve school die leerlingen stimuleert om meer te bewegen en hen laat zien dat dit vooral leuk en gezond is. Voor leerlingen uit alle leerjaren en niveaus is een programma omtrent bewegen en sport. Enkele voorbeelden zijn de jaarlijkse sportdagen, de opleiding  Sport & Dienstverlening en de kennismaking met verschillende sporten die meerdere keren per jaar worden georganiseerd. Sport en beweging worden op een laagdrempelige wijze gepresenteerd, zodat iedereen zich uitgedaagd en welkom voelt. Het gaat niet om winst of verlies binnen het spel, maar om de winst van meedoen en plezier. Tijdens de pauze wordt regelmatig zelfstandig door leerlingen gesport in de gymzaal. Dit gebeurt op eigen initiatief van de leerlingen waarbij de docenten ondersteunen en mogelijkheden creëren. Tevens maken wij gebruik van diverse sportaccommodaties op fietsafstand van de school.

(Lees verder onder de foto)

Ook wordt er met het B-fit programma gewerkt. Dit programma probeert leerlingen er van bewust te maken dat het niet alleen goed is om te bewegen, maar vooral ook erg leuk is om deel te nemen aan diverse sportactiviteiten buiten de school. Het programma geeft tevens informatie over voeding. Aan het begin van het cursusjaar wordt een fit-test afgenomen en deze zal regelmatig herhaald worden. Ubbo Emmius Winschoten is een school die een voorbeeld wil zijn voor leerlingen, docenten, ouders, onderwijsondersteunend personeel en alle andere bezoekers op het gebied van (gezond) bewegen.

Het vignet Gezonde School is een initiatief van een groot aantal landelijke gezondheidsorganisaties die samenwerken met GGD GHOR1 om de scholen zo goed mogelijk te ondersteunen in het werken aan gezondheid op school. Ubbo Emmius Winschoten heeft een actieve Gezonde School coördinator die nauw samenwerkt met de plaatselijke GGD en ze weet zich ondersteund door de gemeente Oldambt.

Vignet Gezonde School
Men beoogt met het vignet Gezonde School actieve en gezonde leerlingen, een veilige omgeving, een goed klimaat en aandacht voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Dit draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Scholen in het basis-, middelbaar beroeps- en voortgezet onderwijs, die structureel aan gezondheid werken, kunnen het vignet Gezonde School aanvragen. Met het vignet voldoet een school aan een aantal (wettelijke) basisvoorwaarden én aan het criterium van minimaal één themacertificaat naar keuze. GGD GHOR Nederland voert sinds 1 januari 2011 het beheer uit van het vignet Gezonde School en ze ontwikkelde de vignetten voor het PO, VO en MBO.

Wanneer de school voldoet aan de vier pijlers per thema (omgeving, educatie, beleid en signaleren), dan beoordelen de betreffende gezondheidsorganisaties de prestatie. Bij een positieve beoordeling kent de GGD GHOR Nederland het certificaat toe. Dit certificaat is vervolgens drie jaar geldig. De voorwaarde is echter wel dat de school blijft werken aan gezondheidsbevordering en dat ze bezocht kan worden door een beoordelaar voor een audit.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button