Algemeen

Landbouwexport ruim 90 miljard euro in 2018

- advertentie -

Landelijk – De export van landbouwgoederen in 2018 wordt geraamd op 90,3 miljard euro. Dit is 0,2 procent meer dan in 2017. De toename is lager dan in 2017 (ruim 6 procent) en 2016 (ruim 4 procent). Dat melden het CBS en Wageningen Economic Research op basis van gezamenlijk onderzoek voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Nederland is met 90,3 miljard euro de op één na grootste exporteur van landbouwgoederen van de wereld, na de Verenigde Staten. Landbouwgoederen zijn goed voor bijna een vijfde van de totale Nederlandse goederenexport (18,2 procent in 2018). De landbouwexport is voor 72,4 procent van Nederlandse makelij.

- advertentie -

De import van landbouwgoederen wordt voor 2018 geraamd op 61,4 miljard euro en dat is 0,5 procent meer dan in 2017. Het landbouwhandelsoverschot komt uit op 28,8 miljard euro, iets lager dan een jaar eerder. Dit is bijna 58 procent van het totale goederenhandelsoverschot.

Prijsontwikkelingen spelen een belangrijke rol bij de geringe waardegroei van de in- en uitvoer. De import en de export groeien namelijk allebei in volume, maar deze groei wordt vrijwel tenietgedaan door prijsdalingen. In 2017 waren de prijzen zowel bij de import als de export nog aanzienlijk hoger dan een jaar eerder.

Sierteelt, zuivel, vlees, groenten en fruit meest uitgevoerd
Sierteelt, zoals bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten, had in 2018 met 9,2 miljard euro de hoogste exportwaarde. De exportwaarde van sierteelt was circa 3 procent hoger dan in 2017. Zuivel en eieren (8,5 miljard euro), vlees (8,1 miljard), groenten (6,6 miljard) en fruit (6,0 miljard) staan ook in de top vijf van meest uitgevoerde landbouwgoederen in 2018. De exportwaarde van fruit was circa 8 procent hoger dan in 2017. De fruitexport is wel voor ruim drie kwart wederuitvoer van fruit dat in andere landen dan Nederland geproduceerd is, terwijl de landbouwexport als geheel dus voor bijna drie kwart van Nederlandse makelij is.

Van de belangrijkste producten nam de exportwaarde bij bereidingen van graan, meel en melk relatief het meest toe: circa 12 procent. Zo is in vergelijking met 2017 onder andere de export van babymelkpoeder naar China sterk gegroeid. Het is nu het belangrijkste exportproduct naar dat land.

Kwart landbouwexport naar Duitsland
De top tien belangrijkste afnemers van de Nederlandse landbouwexport in 2018 is dezelfde als in 2017. Deze tien landen zijn gezamenlijk goed voor 72 procent van de totale export. Naar Duitsland gaat 22,8 miljard euro (25 procent), gevolgd door België (11 procent), het Verenigd Koninkrijk (10 procent) en Frankrijk (9 procent). Naar drie van de vier bestemmingen was de exportwaarde ongeveer 1 procent lager dan in 2017. Alleen naar België was er een lichte groei. In het geval van Duitsland gaat het om een afname van circa 300 miljoen euro. De export naar China en Polen nam in 2018 duidelijk toe met respectievelijk 3 en 4 procent.

- advertentie -

Foto: Pixabay

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button