AlgemeenWeerbericht

OPGEPAST! Spekglad door sneeuw en ijzel vrijdag

- advertentie -

Landelijk – Het koude winterweer komt dit weekend tijdelijk ten einde, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Vrijdag trekt een neerslaggebied over het land en daarbij valt eerst sneeuw en later in de middag en in de avond is kans op IJZEL. Hierdoor kan het spekglad worden en verloopt de middag- en avondspits extra druk.

- advertentie -

De gladheidsperikelen zijn vrijdagmiddag in het westen vrij snel voorbij. In het oosten en noordoosten kan het tot zaterdagochtend glad blijven. De neerslag bereikt het uiterste westen vrijdagochtend rond een uur of 11:00.

Daarbij valt in de westelijke kustprovincies eerst (natte) sneeuw bij een temperatuur van 0 tot +1 graad. Geleidelijk gaat de neerslag over in regen en stijgt het kwik naar 2-3 graden. Daarmee verdwijnt de gladheid in het westen al snel.

Precies tijdens avondspits
Het neerslaggebied trekt geleidelijk oostwaarts. Om ongeveer 13:00 uur begint het in een strook van Drachten naar Utrecht, tot aan Tilburg te sneeuwen. De neerslag bereikt het uiterste oosten van Drenthe, Overijssel en Gelderland om ongeveer 15:00 uur. Zuid-Limburg is als laatste aan de beurt met vanaf 16:00 uur neerslag.

In de provincies Friesland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant valt een paar uur lang sneeuw en daar kan ongeveer 1 tot lokaal 2 cm vallen. Daarbij ligt de temperatuur rond het vriespunt. In de loop van de middag, tijdens de avondspits, gaat de neerslag over in regen en is kans op IJZEL. Omdat de wegen nog ijskoud zijn van het winterse weer van afgelopen dagen kan de regen aan het wegdek vastvriezen. Zeker op platgereden sneeuw in woonwijken kan het spiegelglad worden. Waar een vers laagje sneeuw ligt zorgt ijzel juist niet voor extra gladheid. De regendruppels verdwijnen namelijk in het sneeuwdek. Vrijdagavond verdwijnt de gladheid in het midden en zuiden op de meeste plaatsen.

In het westen blijft gladheid tijdens de avondspits hoogstwaarschijnlijk uit. Wel kan het door de lichte regen in de Randstad drukker zijn dan normaal.

Regionaal 2 cm sneeuw in het oosten en noordoosten
In het oosten en noordoosten sneeuwt het gedurende de middag en aan het begin van de avond een tijd en valt circa 2 cm. Tijdens sneeuwval ligt de temperatuur rond of iets onder het vriespunt. Geleidelijk dringt de dooi ook in het oosten en noordoosten door en gaat de sneeuw van het westen uit over in regen. Daardoor kan het regionaal spekglad worden door IJZEL. Ook de sneeuwresten zorgen voor gladheid.

In de nacht naar zaterdag loopt de temperatuur in het hele land op en verdwijnt de gladheid geleidelijk. Aan het eind van de nacht is het 3-6 graden. In het noordoosten ligt de temperatuur rond 1 graad en verdwijnt de gladheid pas aan het begin van zaterdagochtend.

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button