AlgemeenGemeente

Droge zomer zorgt voor schade aan wegen in Oldambt

Oldambt- De aanhoudende droogte van de afgelopen zomer heeft ervoor gezorgd dat de wegen in Oldambt soms flink zijn beschadigd. De gemeente neemt maatregelen door wegdelen af te zetten en waar mogelijk de schade te verhelpen.

- advertentie - 

Veen en klei
Schade aan het wegdek komt vooral voor in gebieden met dieper gelegen veen- en kleilagen. Door deaanhoudende droogte zijn ook deze lagen uitgedroogd, waardoor de grond is gaan zakken. Vanwege de diepe ligging van deze veen- en kleilagen is het lastig om te voorspellen of de grond nog verder gaat zakken.

Maatregelen
De gemeente neemt maatregelen om de weggebruiker te beschermen. Verantwoordelijk wethouder Kees Swagerman legt uit: “Langs weggedeelten met verzakkingen of scheuren stellen we snelheidsbeperkingen in. Als er sprake is van ernstig gevaar gaan we over tot het plaatsen van afzettingen of sluiten we de hele weg zelfs af. Uiteraard nemen we ook maatregelen om de scheuren te dichten, maar omdat we niet precies weten hoe de ondergrond reageert zijn deze reparaties nog niet definitief.”

Droogte in de toekomst
“Zodra de ondergrond stabiel is, kunnen we de ontstane schade verder beoordelen en op basis daarvan herstelplannen maken. Ook gaan we onderzoeken of we in de toekomst vaker verzakkingen door droogte kunnen verwachten en op welke plekken dat dan kan gebeuren, zodat we er rekening mee kunnen houden”, aldus Swagerman. De problemen die zijn ontstaan door de droogte beperken zich niet tot Oldambt. Swagerman: “Daarom willen we in gesprek met onder andere het Rijk, de provincie Groningen, waterschap Hunze en Aa’s en buurgemeenten om tot een gezamenlijke aanpak te komen.”

Grote omvang
De schade aan het wegdek in Oldambt beperkt zich helaas niet tot een aantal wegen. “Dit is een probleem van grote omvang”, legt Swagerman uit. “De kosten voor het repareren van alle verzakkingen en scheuren in Oldambt gaat flink wat geld kosten. Hiervoor moeten we ruimte zoeken in een begroting die nu al krap is

Foto: Dennis Postma/ OldambtNu.nl (archief)

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Close
Open chat
Tip ons!