AlgemeenGemeente

Oldambt wil gemeentelijke gebouwen aardgasvrij maken

- advertentie -

Oldambt- Zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen moeten uiterlijk in 2030 van het gas af. Dat wil het college van de gemeente Oldambt. Om dit te kunnen realiseren, organiseert de gemeente een aanbestedingstraject. Marktpartijen mogen in dit traject zelf aandragen voor welke gebouwen zij mogelijkheden zien om ze op een alternatieve manier te verwarmen.

- advertentie -

Beschikbare middelen
De aannemers mogen werken met het budget dat tot 2030 is begroot voor het verwarmen van de gemeentelijke gebouwen. Het gaat hierbij om 62 gasaansluitingen, die jaarlijks goed zijn voor een verbruik van bijna 700.000 m2 gas. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 430.000 euro per jaar. Dit geld kan worden geïnvesteerd in aardgasloze alternatieven zoals biomassa en elektrische warmtepompen.De gemeente verwacht dat het bij diverse gebouwen mogelijk is om binnen de bestaande begroting aardgasloze oplossingen te vinden.

Deze gebouwen worden al aardgasloos
Oldambt is al gestart met het aardgasvrij maken van een aantal gemeentelijke gebouwen. Het gaat hierbij om zwembad De Watertoren, MFC De Hardenberg en de nieuw te bouwen brede school in Scheemda. “Ik hoop dat we met dit aanbestedingstraject verder kunnen gaan met de goede weg die we al zijn ingeslagen. Sloop en nieuwbouw zijn wat mij betreft ook goede opties in dit traject, vooral bij
oudere en slecht geïsoleerde gebouwen” zegt wethouder Kees Swagerman, die verantwoordelijk is voor de gemeentelijke panden.

Stoppen met aardgaswinning
Op 29 maart 2018 besloot de Nederlandse regering dat er uiterlijk in 2030 een einde moet komen aan de aardgaswinning in Groningen. Wethouder duurzaamheid en milieu Bard Boon zegt hierover: “Met dit besluit willen we een bijdrage leveren aan deze doelstelling. Hoe eerder we van het gas af gaan, hoe beter.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button