Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Twee programma’s van Bert Uil De tweede Helft en Melodieën die nooit vergeten

- advertentie -

Winschoten – Op onze vraag of er nog programma’s dan wel programmamakers zijn die aandacht in deze rubriek verdienen, ontvingen we een mail van de heer Roege uit Winschoten. Hij gaf aan veel plezierige herinneringen te hebben aan de radioprogramma’s van Bert Uil op Radio Winschoten. Dank daarvoor overigens. Aan dat verzoek geven we natuurlijk graag gevolg.

- advertentie -

Bert was gedurende zijn werkzame leven in dienst van “De Winschoter Courant” en zoals veel van zijn ex-collega’s denkt hij met veel plezier terug aan de tijd bij “zien kraante”. Het was hard werken met weinig tijd voor hobby’s en veel van zijn collega’s waarschuwden Bert voor het bekende “zwarte gat.

(Lees verder onder de foto)

Bert beloofde zijn collega’s een boek te schrijven, maar hij had eigenlijk geen idee waar dat over zou moeten gaan. Kort na zijn daadwerkelijke pensionering werd Bert uitgenodigd door Radio Winschoten voor een interview over zijn oude beroep en zijn tijd bij de krant. De sfeer en entourage bij Radio Winschoten waren dusdanig dat hij door het radio-virus werd gegrepen en besloot ook radio te gaan maken.

Hij startte een programma met als welluidende naam “De Tweede Helft” en wat de naam al doet bevroeden, handelde het zich hier om en over Winschoters die reeds een gerespecteerde leeftijd hadden bereikt en in die jaren het een en ander hadden meegemaakt. In totaal passeerden ruim 150 gasten de revue. Het is ondoenlijk die allemaal te benoemen. Overigens zijn al die uitzendingen wel door Bert vastgelegd en overgedragen aan de Stichting Oud Winschoten. (S.O.W.) Na 5 jaar was de koek op. Alle denkbare kandidaten hadden een bezoek gebracht aan de studio en hadden hun verhaal verteld. Bert had een zeer grote schare vaste luisteraars opgebouwd. Zijn programma zat binnen de lokale omroep in de top 5 van best beluisterde programma’s.

(Lees verder onder de foto)

Een van die gasten was mevrouw Tanja Veen en met toestemming van haar en haar familie heeft Bert een fantastisch boek geschreven over haar leven. We komen daar later nog op terug.

Vervolgens scoorde Bert gedurende 10 jaar met zijn programma “Melodieën die nooit vergeten”. Dat programma werd door hem en zijn vaste technicus Klaas Engelsma elke zondagmorgen tussen 10 en 11 uur uitgezonden. In dit programma draaide Bert muziek die door de meeste –en misschien wel alle- andere omroepen in de ban was gedaan. Daarbij ging het om operette, klassieke muziek, koren etc., waarbij vaak de uitvoerende artiesten en ensembles in de studio werden uitgenodigd. Zo was er vaak aandacht voor de Winschoter operettevereniging Amecitia. Dat Bert daarmee veel Winschoters heeft geraakt bleek wel uit het feit dat een van zijn trouwe luisteraars Bert nog eens in het zonnetje wilde zetten.

(Lees verder onder de foto)

Uiteindelijk is Bert Uil toch nog schrijver geworden en heeft hij zijn belofte aan zijn oud-collega’s ingelost. Twaalf boeken vloeiden inmiddels uit zijn pen, waaronder veel in het Gronings. Maar hij schreef ook een spannende thriller en natuurlijk het boek waar hij het meest trots op is Tanja. In 2018 kwam zijn meest recente werk uit “Kovvie mit kouke” en zoals hij zelf schrijft in zijn voorwoord, de laatste verhalen over Appie en Geeske. Ik heb dat boek in een zucht uitgelezen.

(Lees verder onder de foto)

Eerste eigen station-call ingezongen door Lonneke Togtema
Vanaf vandaag bieden we met enige regelmaat ook geluidsfragmenten aan uit het roemruchte radioarchief van Radio Winschoten.

Er was in de eerste jaren van de omroep een chronisch gebrek aan geld, dus waren er geen middelen om door een professionele organisatie jingles en station-calls in te laten zingen. Goede raad was duur, maar zoals zo vaak kwam er binnen de omroep een oplossing. Hoofd techniek Jetze Molema was in Blijham gestart met een eigen opnamestudio (MP studio) en er werd besloten zelf een melodie te componeren en in te laten zingen door twee lokale artiesten (Pauline Muis en Henry Kamp) aangevuld met sport lokaal presentatrice van het eerste uur Lonneke Togtema.

Toen de sportredactie rond de kerst besloot door middel van een kerstliedje de luisteraars een gelukkig nieuwjaar te wensen, werd vastgesteld dat Lonneke daadwerkelijk kon zingen. Zij werd daarmee het derde lid van het zangtrio dat verantwoordelijk was voor de station-call van Radio Winschoten die toen zeker en nu in veel gevallen nog steeds kan worden meegezongen.


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button