Algemeen

Oude technieken die de wereld veranderden vinden elkaar op de Nationale molen en gemalendag

- advertentie -

Winschoten – De stoom machines en de radio communicatie  hebben te samen de wereld verandert. Met behulp van stoom reisde men over de wereld, en via de radiocommunicatie bleef men met elkaar in contact. Eigenlijk stonden deze uit vindingen aan de wieg van onze hedendaagse beschaving.  Het maakte de wereld kleiner maar vooral beter bereikbaar.

- advertentie -

De mechanisatie wat voortkwam uit de stoom techniek is behoorlijk verandert. Machines van een veel kleinere omvang wisten het werk over te nemen van een Stoom Machine.  Hoe wel de omvang behoorlijk afnam, nam het vermogen van de moderne machine of motoren toe.

Maar veel liefhebbers en kenners zullen u vertellen dat die oude stoom techniek betrouwbaarder en efficiënter was als het moderne machinepark. Alleen de totale omvang van een werkende stoommachine is een groot nadeel tegen over de moderne techniek.

Met de radiotechniek ging het eigenlijk net zo, de zend en ontvang techniek is behoorlijk verandert. Radiobuizen in de volksmond vaak Lampen genoemd werden vervangen door transistor, en de omvang van een radio of zender nam behoorlijk af.  En hoe wel de omvang af nam van de moderne ontvang /zendt installatie nam het vermogen toe.

Maar de liefhebbers en kenners zullen u vertellen dat die oude radio communicatie veel betrouwbaarder en efficiënter is als de moderne radio techniek .. Maar ja de omvang …

Al hoewel de oude stoomtechniek en de oude radiocommunicatie behoorlijk is in gehaald is het anno 2019 nooit echt verdwenen.

Deze oude technieken komen op de nationale molen en gemalen dag ( 11 en 12 mei)  bij elkaar . Al is de stoom techniek toch echt een stuk ouder als onze zendontvangers!
Van uit de Het Stoom Museum Winschoten zullen Radio Zendamateurs proberen contact te leggen met de rest van de wereld. De vrijwilligers van het Stoom museum Winschoten en de Zendamateurs zullen proberen elke vraag te beantwoorden die men heeft over hun hobby en passie.   Internationaal zullen molens en gemalen bemand worden door zendamateurs. “mills on the air”  Is een internationale begrip onder luister en zendamateurs.

Men zal proberen zo veel mogelijke verbindingen te maken met molens en gemalen over de hele wereld. Voor de amateurs op de molens en gemalen zelf is het plaatje helemaal compleet als men verbinding heeft met een andere molen of gemaal.

Op deze dagen heeft het Stoom Museum Winschoten open dag net als veel andere Molens en gemalen in Nederland .. Iedereen is welkom.

Tot ziens in de het Stoom Museum Winschoten !!

73 (internationale groet voor radio communicatie)  PA7JC -Jacob ,PA50N – Richard, PD0DL – Henk , PC1TK – Sjohnie en onze  zendamateur in opleiding   NL13902 – Wolter. Die dag gebruikmakend van een speciale radio roep naam. PA6MSW (Museum Stoomgemaal Winschoten )

Foto: Gerrie de Groot/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button