Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Sportgala en samenwerking tussen Groninger Dagblad en Radio Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Toen  in de jaren ’90 werd besloten het Winschoter en het Oost Groninger Sportgala nieuw leven in te blazen en te verplaatsen naar de Klinker werden de medewerkers van Radio Winschoten gevraagd deel uit te maken van het organisatiecomité.  Ook de presentatie en de keuze voor het artiestenpalet kwam voor rekening van de radiomakers.

- advertentie -

Een lange reeks van Winschoter en Oost Groninger sporters werden tijdens deze gala’s geëerd. Zo af en toe moesten extra kosten worden gemaakt om de genomineerde op het Klinker toneel te krijgen. Zo werd schaatsster Renate Groenewold met een taxi van en naar Thialf in Heerenveen gebracht, omdat ze daar op trainingskamp was voor een Europees kampioenschap.  Niet zo lang geleden sprak Ben Brader, destijds ook lid van het organisatiecomité, met Renate en zij kon zich dat nog goed herinneren. Overigens kreeg het organisatiecomité veel dankbetuigingen van genomineerde sporters die het erg op prijs stelden dat ze op een dergelijk manier in het sportieve zonnetje werden gezet.

(Lees verder onder de foto)

Zelf heb ik het sportgala een aantal jaren samen mogen presenteren met een aantal Radio Winschoten coryfeeën zoals Wiebe Klijnstra, Marianne Consten en Anouk Middel. We wilden het publiek jaarlijks verrassen met een zo uniek mogelijke opening van dat gala. Zo boksten Wiebe Klijnstra en ondergetekende op de muziek van Rocky gekleed als de Sint en de Kerstman een denkbeeldige wedstrijd. Samen met Marianne Consten openden wij het gala als de Bluesbrothers, waarbij mijn houterige bewegingen vooral opvielen naast de sierlijke danspassen van Marianne Consten.

(Lees verder onder de foto)

In 1993 werd het sportgala gehouden in de manifestatiehal. In de hal was op een zeer creatieve wijze een complete circustent gebouwd, natuurlijk met een bijbehorende piste en Gertjan Russchen als spreekstalmeester. In de hal waren vrijwel alle circuswagens van het Pekelder circus Franconi opgesteld. Een uniek sfeertje.

(Lees verder onder de foto)

In 1994 werd dankbaar gebruik gemaakt van de samenwerking met hoofdsponsor en mede organisator Het Groninger Dagblad. Als “running gag” werd de diefstal van de middenstip van de plaatselijke voetbalvereniging WVV breed uitgemeten op de voorpagina van die krant. Het zal niet verbazen dat de stip tijdens het gala werd teruggevonden, dank zij de rechercheurs Klijnstra en Bodde. Overigens had destijds Ben Brader de twijfelachtige eer de stip te “stelen” maar het zand rond de middenstip was zo rul, dat het onmogelijk was een voor de foto herkenbaar gat in het veld te produceren. Er werd een graszode uit het park “geleend” die vervolgens werd voorzien van een gekalkte middenstip.

(Lees verder onder de foto)

In 1996 werd   het voorlopig laatste sportgala georganiseerd. Een droom van ondergetekende kwam uit. Ik mocht samen met Anouk Middel die avond te presenteren met een echte big band op het toneel. Voor dat doel werd de Eemsmond Big Band uit Delfzijl gecontracteerd.

(Lees verder onder de foto)

Als “side-kick” werd voormalig Miss Ajax René Den Besten gecontracteerd en deze dame viel vooral bij het mannelijk deel van het publiek erg in de smaak. De opening van dat gala was ook dit keer weer uniek. Piet van Dijken   had elke week een rubriek op RTV Noord onder de naam de Herestraat helemaal, waarbij tijdens een wandeltocht door die straat een interview met een bekende Groninger werd gehouden. Besloten werd Piet uit te nodigen om samen met ons en het Winschoter Stadsjournaal een Sportgala versie te maken, met als titel, de Langestraat helemaal. Die film werd vervolgens in de Klinkerzaal getoond.


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar JanKeitz@Gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button