Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Geuko van Lang uit Winschoten te zien in nieuwe serie: ‘Je Geld of Mijn Leven’

- advertentie -
Winschoten – Geuko van Lang uit Winschoten is vanaf maandag 13 te zien in de nieuwe EO-serie ‘Je Geld of Mijn Leven’. Eerder was hij in december te zien in het gelijknamige, eenmalige programma. In de vervolgserie volgt Bert van Leeuwen onder andere Geuko. De 6-jarige Geuko is door een agressief virus in zijn ruggenmerg grotendeels verlamd. Beademingsapparatuur houdt hem in leven. In december was te zien hoe zijn ouders via crowdfunding geld inzamelden voor een medische behandeling. Binnen 50 uur bracht Nederland genoeg geld voor de benodigde behandeling bij elkaar.

- advertentie -

Hoewel het Nederlandse zorgstelsel tot de besten van Europa hoort, zijn er toch patiënten die tussen wal en schip vallen. Geuko is één van hen: de destijds kerngezonde kleuter belandde in 2016 plotseling op de Intensive Care. Daar kreeg hij de diagnose Acute Flaccid Myelitis (AFM); een ontsteking van het ruggenmerg dat wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Hij is gedeeltelijk verlamd en kan niet zelfstandig ademen. Een intensieve revalidatie in Baltimore (Verenigde Staten) kan Geuko’s kwaliteit van leven drastisch verbeteren.

“Dat verdient Geuko ook”

Gert Jan en Gerda geven in december aan dat ze geloven dat hun zoon door een behandeling in Amerika bijvoorbeeld weer zelf kan zitten. “We hebben dat gezien van de kinderen die daar behandeld zijn. Die lagen er net zo bij als Geuko op de IC. Er is een jongetje die gewoon weer loopt. Hij heeft maar een paar uur per dag beademing nodig en hij gaat gewoon weer naar school. Als je dat ziet… Dat verdient Geuko ook!”
Die behandeling betekent een revalidatie in het Kennedy Krieger Institute in Baltimore. Verwacht wordt dat de kwaliteit van leven van dit vrolijke jochie door de revalidatie drastisch verbetert. Kan hij na de behandeling  weer zelfstandig ademen en met zijn jongere broertje Gijs spelen?

Dilemma’s

Hoe gaat het nu verder met Geuko, Evert, Samantha en Eefje?  In ‘Je Geld of Mijn Leven’ volgt Bert van Leeuwen de vier mensen die in december een medische crowdfunding deden, en hun geliefden tijdens de behandelingen in het buitenland. Hoe is het ze de afgelopen maanden vergaan? Waar liepen ze tegen aan en wat hielp hen verder? Zijn de behandelingen succesvol geweest?

Daarnaast onderzoekt Bert van Leeuwen hoe het kan dat sommige behandelingen niet vergoed worden en welke ingewikkelde dilemma’s en keuzes daarachter zitten. Daarvoor spreekt hij onder andere met een zorgeconoom en een medisch ethicus.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button