Opinie en verhaal

Blog: Doelen zijn er niet voor niets

- advertentie -

Dagelijks hoor ik mensen om mij heen die dingen willen veranderen. Gezonder leven, meer sporten, even een paar kilo minder, stoppen met roken, minder snoepen, eerder op bed, meer rust nemen en ga zo nog maar even door… Maar waar doen we het eigenlijk allemaal voor. Ik betrap me er zelf weleens op dat ik te snel, te veel wil. En gezonder eten, en er een lifestyle van maken en gespierder worden en meer kracht opbouwen. En al deze doelen zijn haalbaar, maar hoe wat en wanneer? Kortom, waar doen we het allemaal voor?

- advertentie -

Als ik kijk in mijn omgeving zijn er een tal van mensen die zeggen iets anders te gaan doen in het leven. En in hetgeen wat zij graag zouden willen komt vaak een ander voor. Hoewel het goed is om te denken aan een ander zijn er ook doelen die je voor jezelf nastreeft, dus nu gaan we even denken aan jóuw doelen! Het is namelijk soms best oké om te denken aan jouw eigen belang en dat is helemaal niet egoïstisch. Wat wil je graag bereiken? Wat is jouw doel? Waarom ga je sporten of gezonder eten? En waarom stop je met roken? Of ga je vaker eerder op bed om je rust te pakken? Jouw doel moet dichtbij jezelf liggen en SMART zijn. Dat betekent dat jouw doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realiseerbaar en tijdsgebonden moet zijn. Kortom, een doel die gedetailleerd omschrijft waar, wanneer en hoe je dat doel in een bepaald tijdsbestek gaat halen.

Vaak is het zo dat je meerdere doelen hebt. Als ik naar mezelf kijk is mijn uiteindelijke doel om mee te mogen doen aan meerdere crossfitwedstrijden. Daarbij komt dat ik hier een fittere versie wil zijn van mezelf, mijn kracht toeneemt, mijn voeding op de rit is en dat daarbij ook nog eens mijn vetpercentage afneemt. Als ik dit ook zo typ dan denk ik, ja Nicol leuk verhaal, lekker kort ook. Dit gaat dus natuurlijk nooit allemaal in één keer lukken. Afgezien van het feit dat deze doelen mijlen ver uitelkaar staan, zijn ze wel allemaal verbonden aan één uiteindelijk doel en dat is meedoen aan crossfitwedstrijden. Dus, wat gaan we doen? Juist! Opdelen in mini goals.

Mini goal 1 + mini goal 2 = Uiteindelijke doel.

Eigenlijk kun je zelf kiezen over welke periode je je doelen uitspreid, zolang je maar realistisch blijft. Ik kies ervoor om te kijken naar een periode van een jaar, waarbij ik mijn doelen uitspreid over 3 maanden. In de eerste 3 maanden wil ik graag mijn uithoudingsvermogen verbeteren door middel van crossfit WOD’s om zo een fittere versie van mijzelf te vormen. Dit kan ik meten aan de hand van een aantal oefeningen op tijd, zodat ik deze na afloop van deze 3 maanden weer kan timen. Daarna wil graag 3 maanden werken aan mijn krachttrainingen, zodat ik behalve WODs ook krachtsessies in mijn planning inbouw. Wanneer ik meer kilo’s kan verwerken in mijn trainingen na 3 maanden is het een succesvol doel. Nu kan ik natuurlijk nog even doorgaan, maar ik denk dat jullie het principe begrijpen. Heb jij een doel, een droom, een passie of iets waarvan je nooit had gedacht het te kunnen? Geloof mij, met doelen stellen raak je gemotiveerd en ga ook jij deze bereiken! Beloon jezelf dan ook zeker met het behalen van dat doel.

Ga je bijvoorbeeld stoppen met roken en ben je 2 weken gestopt? Beloon je zelf met een leuke nieuwe outfit! Wil je liever parachute springen? Waarom niet! Dat geld heb je immers toch al bespaard! Wil je graag 10 kilo afvallen en is je mini goal om 3 kilo kwijt te zijn? Beloon jezelf met een leuke tas of portemonnee of iets wat je graag wil hebben. Hoe vaak ik ook wel niet hoor dat iemand bij 5 kilo geen nieuwe broek koopt, omdat die dan na 10 kilo weer één moet kopen.. Wat een onzin! Wees trots op dat je het hebt bereikt en vergeet jezelf niet te belonen. Je kunt beter een nieuwe broek hebben gekocht bij de 5 kilo dat je kwijt bent als dat je 8 kilo ben afgevallen en terugvalt in je oude patroon.

- advertentie -

En het laatste wat ik je wil meegeven en dat is zeker iets wat je heel goed moet onthouden. In jou omgeving zitten een vast een hoop mensen, waarna je kijk en denkt “wauw wat heb jij een wilskracht”, had ik dat ook maar. Nou geloof me, die heb je ook! Die zit alleen onder een laagje stof, net zoals die oude cd’s die je maar niet kon verkopen tijdens Koningsdag op de markt, omdat het veels te hard plensde. Je weet alleen nog niet dat je die hebt. Ben je rechts? Probeer eens een dag met je linkerhand te eten. Ga je altijd dezelfde route naar het werk? Probeer eens een andere route te nemen. Zie je nou wel? Zo moeilijk is het niet. Dus wat wil jij veranderen? En hoe ga je die verandering aan? Mocht je toe zijn aan een beetje motivatie of formulering bij je doel, dan help ik je graag op weg!

- advertentie - 

Misschien iets met nieuwsgierig naar lekkere recepten of leuke weetjes over sport? Bezoek fitlovefood.nl

Door: Nicol van ’t Hof

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button