Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Politiek

Waar stem ik voor bij de Europese Parlementsverkiezingen?

- advertentie -

Landelijk – In de Europese Unie (EU) werken veel Europese landen samen op gebieden als handel, economie, de euro, landbouw, justitie, migratie, milieu, reizen en onderwijs. Het Europees Parlement is de volksvertegenwoordiging op Europees niveau, waar u voor kunt stemmen.

- advertentie -

Het Europees Parlement bestaat uit 751 zetels (750 leden plus één voorzitter) uit 28 lidstaten. Uit iedere lidstaat is een vast aantal parlementariërs afkomstig; afhankelijk van het aantal inwoners.

Nederland: 26 Europarlementariërs
26 Europarlementariërs vertegenwoordigen de Nederlandse EU-burgers. Na het eventueel verlaten van de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk worden dit 29 Europarlementariërs.

Europese partijen
Afgevaardigden voor het Europees Parlement worden per land gekozen. In het parlement zitten geen afzonderlijke nationale partijen, maar Europese partijen. Vaak gaat het om nationale partijen die een verbinding zijn aangegaan met partijen uit (minimaal) 5 andere lidstaten.

Europees Parlement controleert Europese Commissie
Het Europees Parlement is de enige democratisch gekozen instelling van de Europese Unie. Net zoals het Nederlandse parlement de Nederlandse regering controleert, controleert het Europees Parlement de Europese Commissie. Het Europarlement beslist mee over circa twee derde van de wetsvoorstellen van de Europese Commissie. Dat gebeurt steeds in samenspraak met de regeringen van alle EU-landen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button