Weerbericht

Oplopende temperaturen tijdens hemelvaartsweekend

- advertentie -

Landelijk – Goed nieuws voor wie van plan is om tijdens het hemelvaartsweekend vaak naar buiten te gaan. In het weekend worden zomerse temperaturen verwacht en schijnt regelmatig de zon. Zondag is landinwaarts zelfs kans op 30 graden! Op Hemelvaartsdag is het in de ochtend op veel plaatsen regenachtig. In de middag komt er ruimte voor de zon. Met een graad of 18 is de temperatuur dan normaal voor deze tijd van het jaar.

- advertentie -

Op Hemelvaartsdag valt in de ochtend op veel meeste plaatsen een beetje regen. Geleidelijk trekt de (mot)regen naar het oosten weg, maar het blijft nog wel enige tijd bewolkt. In de loop van de middag breekt vanuit het westen de zon steeds beter door.

De temperatuur loopt op naar 17 graden in de kustregio’s tot 20 graden in het zuidoosten. In de rest van het land wordt het een 18-19 graden. Deze maximumtemperatuur is normaal voor deze tijd van het jaar. Er staat een overwegend matige zuidwestenwind. Aan de kust is de wind soms vrij krachtig. In de avond is het wisselend bewolkt met vooral in het zuiden en westen nog geruime tijd zonnige perioden. In het noorden neemt later in de avond de kans op motregen weer toe.

Al wat warmer op vrijdag
Vrijdag is in de ochtend in het noorden en noordoosten lokaal nog motregen mogelijk. Later op de dag is het overal droog. In de ochtend zijn er veel wolken, maar vanuit het westen breekt de zon steeds beter door. In de middag wordt het overal vrij zonnig. Met 18 graden in het noordwesten tot lokaal 24 graden in Limburg wordt het beduidend warmer dan vandaag en morgen. De wind is matig en waait uit het zuidwesten.

Zaterdag wellicht eerste officiële zomerse dag
Zaterdag begint de meteorologische zomer en de temperatuur doet daar zeker eer aan. In de kustgebieden wordt het 21-24 graden, in het binnenland maar liefst 25-27 graden. In Limburg kan het zelfs 28 graden worden. Hiermee wordt de eerste dag van de meteorologische zomer ook mogelijk de eerste officiële zomerse dag van 2019. Voor een officiële zomerse dag moet het in De Bilt 25,0 graden worden en dit zit er zeker in.

In de ochtend is het wisselend bewolkt met in het noorden wat meer wolken dan in het zuiden. In de middag is het overal zonnig met enkele stapelwolken. Het blijft overal droog. In de avond is het nog lang aangenaam buiten met om 22:00 uur temperaturen rond 20 graden.

Zondag kans op lokaal 30 graden
Ook zondag is het volop zomers, maar wel is de weersverwachting is wel wat onzeker. Met een groot deel van de dag veel zon kan het nog warmer worden dan zaterdag. In het binnenland is dan 30 graden mogelijk. Er is echter ook kans dat er al vrij snel veel bewolking is met een aantal buien. In dit scenario wordt het 22-26 graden.

Hoge zonkracht, veel pollen
Met dit weekend zonkracht 6-7 kun je gemakkelijk verbranden en dus is het verstandig om je regelmatig in te smeren. De onbeschermde huid kan al binnen 15 minuten rood kleuren.

Voor hooikoortspatiënten zit nog een addertje onder het gras. Het weer veroorzaakt vrijdag en dit weekend een sterke toename van pollen. Mensen die allergisch zijn voor het pollen van grassen zullen veel klachten krijgen, omdat veel soorten gras momenteel in bloei staan.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button