Op stap

Boeren, burgers en buitenlui: Omroepers keren terug naar Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Op 15 juni keren de omroepers terug naar Winschoten. De laatste keer dat ze dat deden, was tijdens het jubileum van de Adrillen. Dat is al weer een aantal jaren geleden. In de tussentijd heeft Jan Veen het stokje overgenomen van zijn vader Geert en is er een nieuwe periode aangebroken. Dat betekent niet dat alle tradities overboord gegooid worden. Een goede traditie is om zo ongeveer een keer in de twee jaar een concours te houden. Die traditie wordt nu, met enige vertraging voortgezet.

- advertentie -

Daarmee keert er een bijzonder spektakel terug naar Winschoten. Bij het laatste concours werd er een verrassende winnaar door de jury gekroond. Gerard Vercauteren is tot nu de laatste winnaar van het concours in Winschoten. Hij zal zijn titel niet kunnen verdedigen. Net zoals Geert Veen is ook hij overleden aan de ziekte kanker. Acht omroepers zullen strijden om de eer op het Israëlplein. Dat is een van de vernieuwingen. Het concours is tot nu toe vaak gehouden in de Langestraat. Nu is er de locatie gekozen tussen de twee terrassen op het plein. Een intieme locatie met veel sfeer, waarbij ook het publiek dicht bij de omroepers zit en staat. Dat is ook voor de omroepers een bijzonder genoegen.

De omroepers zullen zich voor het eerst tonen om 10.30 uur. Dan zullen zij zich voorstellen aan de burgemeester en inwoners van het Oldambt. Burgemeester Sikkema zal dan de geschenken van de omroepers mogen aannemen. Na deze eerste kennismaking zullen de omroepers zich ook nog even in het centrum laten zien. Een kleurrijk en luid schouwspel zal zich ontvouwen. Let daarbij zeker op thuisomroeper Jan Veen. Hij zal zich naar verwachting voor het eerst presenteren in zijn nieuwe kostuum. Aan dit kostuum wordt op dit moment de laatste hand gelegd. Ook zijn partner Marjan Tabak zal in het nieuw gestoken worden.

Om half twee gaat het concours echt beginnen. In de eerste ronde zullen een aantal bijzondere Oldambtsters de revue passeren. De omroepers hebben de namen van deze personen gekregen, en zullen over hen roepen. Een van de omroepers heeft niet een bijzonder persoon gekregen, maar een bijzondere gebeurtenis. Hij zal roepen over Rise of the Blue City. Dit spektakel, dat later aan en in het Oldambtmeer gaat plaatsvinden is ook een van de onderwerpen.

Om drie uur krijgen de omroepers de vrije hand. Na deze tweede ronde gaat de jury onder leiding van wethouder Bard Boon in overleg om de winnaar aan te wijzen. Om ongeveer half vijf wordt de uitslag verwacht. Dan is bekend wie de prijzen in ontvangst gaat nemen. De jury wordt onder meer ondersteund door Miss Oldambt Joni Thielpape, die als tijdwaarnemer ook een belangrijke rol heeft. De omroepers mogen per ronde voor hun roep maar twee minuten gebruiken. Wie daaroverheen gaat, moet met strafpunten rekening houden.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button