Weerbericht

Groen vooruitzicht Kerst

- advertentie -

Landelijk – Alleen als de verwachting flink verandert kunnen we nog een witte Kerst krijgen in plaats van een groene. De temperatuur zet in de week voor Kerst wel een kleine daling in, maar doordat het komende week zacht is komen we vlak voor Kerst uit op nog net iets warmer dan normale temperaturen van 6-9 graden. De komende 10 dagen wordt de verwachting zekerder en zal duidelijk worden of dit de tiende groene Kerst op rij wordt.

- advertentie -

Na de vorst van afgelopen week is het komende dagen juist zacht decemberweer met na het weekend maxima van 8-12 graden. Met dit zachte vooruitzicht is alle hoop voor een winterse Kerst gevestigd op de laatste week. Daarin wordt de invloed van zachte oceaanlucht minder en raken we het veel te zachte weer waarschijnlijk weer kwijt.

De temperatuur daalt volgens de huidige berekeningen naar grofweg 6-9 graden en daarmee is de temperatuur nog net wat zachter dan gemiddeld. Helaas daalt de temperatuur niet genoeg voor vorst en de kans op sneeuw. Als het vriest is dat alleen in een heldere nacht.

Er wordt niet veel neerslag verwacht en het zal ook gaan om regen. Het antwoordt op de vraag of een witte of een groene Kerst krijgen is dus groen. Dit betekent niet dat de verwachting niet meer kan veranderen. De komende tien dagen zal de verwachting steeds zekerder worden en als er niks verandert wordt het de tiende groene Kerst op rij.

Wat hebben we nodig voor een witte Kerst
In ons gematigde zeeklimaat betekent neerslag in de wintermaanden meestal regen. Het sneeuwt meestal wel een paar keer, maar een sneeuwdekje blijft vaak maar kort liggen. Alleen bij vorst kan sneeuw langer blijven liggen en dat is in ons klimaat juist een probleem. Vorst en sneeuw gaan vaak niet samen. In totaal hebben we acht keer een witte Kerst gehad met in De Bilt op beide Kerstdagen in ieder geval in de ochtend een sneeuwdek.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button