Op stap

Van ‘code rood’ tot ‘morele zuurstof in coronatijd’, terugblik op een winterse week

- advertentie -

Oldambt- De weerkundigen hadden gelijk…de voorspelling “code rood” kwam tot z’n recht. Sneeuwval in combinatie met windkracht 7 uit het oosten liet zich gelden.

- advertentie -

Zondag 7 Februari waren sneeuwploegen van gemeente, provincie en Rijkswaterstaat met strooiwagens en sneeuwschuivers in de weer om de wegen begaanbaar te krijgen. De brandweer waarschuwde om de brandkranen vrij van sneeuw te houden, ProRail probeerde de wissels sneeuwvrij te krijgen maar uiteindelijk viel toch alle treinverkeer stil.

Ook Qbuzz moest de dienstverlening staken. Tot en met maandagochtend was het advies niet de weg op te gaan tenzij…Gestrande automobilisten werden door Rijkswaterstaat zo snel mogelijk van de weg gehaald om gevaar voor (mede) automobilisten af te wenden. De scholen bleven dicht en het huisvuil werd niet opgehaald.

IJsbanen
De diverse ijsverenigingen waren intussen druk met het creëren van een strakke ijsvloer. In Bad Nieuweschans en Nieuwolda had men vertraging door jongeren die er geen kwaad in zagen de ijsvloer te belopen en er balken op te gooien. De daders uit Nieuwolda hadden overigens spijt van hun gedrag en meldden zich als vrijwilliger, top!

De ijsbaan in Finsterwolde ging als eerste open, de dag er op ging ook Scheemda los. In Scheemda was Ziegler brandweertechniek te hulp geschoten en had water op de baan gespoten. Groot en klein kon genieten van het ijs. Vanwege de coronamaatregelen was het veelal zo dat alleen leden werden toegelaten, soms werd er met tijdsloten gewerkt.

Vaarverbod
Waterschap Hunze en Aa’s nam maatregelen om de ijsgroei op sloten en kanalen te bevorderen, zo werden gemalen en stuwen zo ingesteld dat het waterpeil zoveel mogelijk op hetzelfde niveau zou blijven. De eerste durfals gingen donderdag op het Oldambtmeer schaatsen. De dagen er na werd het daar een feestje! Het weer liet zich van z’n goede kant zien, stevige vorst, overdag een strakblauwe lucht en heerlijk zonnetje. In het havenkwartier was er koek en zopie, alles op de anderhalve meter. Een paar dagen genieten van het gekras van de schaatsen op het ijs, de niet-schaatsers die een wandeling maakten en de sfeer kwamen proeven.

- advertentie -

Hulpverlening
Hulpverleners die klaar stonden bij problemen uit te rukken voor mensen en dieren die in de problemen waren gekomen op het ijs. Af en toe een nat voetje op een zwakke plek in het ijs. In het  Ommelanderziekenhuis boden verpleegkundigen hulp aan de pechvogels en brokkenpiloten. De inventiviteit van sleetjes of zelfs een surfplank achter een auto en donuts draaien op een parkeerplaats. Een iglo inrichten als bruin café en kinderen die de eerste schaatslessen van pa en ma kregen.

- advertentie - 

De week die zo onstuimig begon en na een aantal prachtig winterse dagen een week later afdroop met dooi, de fotografen van OldambtNu.nl blikken nog even terug.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button