Regionaal nieuws

Duitse studenten sluiten grensoverschrijdende stage succesvol af

- advertentie -

Leer (D)/ Winschoten – Acht economiestudenten aan de Berufsbildende Schulen I (BBS1) in Leer hebben afgelopen maart met succes stage gelopen bij verschillende bedrijven in Winschoten. Onlangs werden ze tijdens een bijeenkomst van de Landkreis Leer, de Eems Dollard Regio (EDR), de BBS1, de Jugendberufsagentur Leer en de Gemeente Oldambt in het zonnetje gezet. De stage was onderdeel van ‘Grenzenlo(o)s Talent!’, dat onderdeel is van het INTERREG-project ‘Arbeidsmarkt Noord’ waarvan de EDR lead partner is.

- advertentie -

De stages waren een initiatief van de BBS1, de Landkreis Leer en de gemeente Oldambt. Voor zowel de studenten als de stagebegeleiders van de bedrijven was het de eerste kennismaking met een grensoverschrijdende stage. Drie studenten liepen stage bij Intratuin. De andere vijf studenten liepen stage bij Gameshop R&M, Action, The House of Sodom, Welkoop en kapsalon Empress. De stages duurden vier weken.

Veel geleerd
De studenten lieten tijdens een presentatie zien wat zij geleerd hebben bij de bedrijven. Soms hadden zij het even lastig met de Nederlandse taal, maar de meeste stagebegeleiders spraken goed Duits. Voor de stagiairs bij Intratuin bood de Duitse moedertaal echter vaak uitkomst: bij Intratuin komen namelijk veel Duitse klanten die graag in hun eigen taal geholpen worden.

Het stage lopen in de grensregio heeft voor positieve ervaringen gezorgd, zowel bij de studenten als bij de begeleiding. Sommige studenten hebben aangegeven mogelijk hun vervolgstudie in Nederland te gaan volgen en de bedrijven staan open voor nieuwe stagiairs.

Ook wordt er naar gestreefd om het huidige aanbod uit te breiden. Johann Willms (Landkreis Leer) laat weten dat toekomstige grensoverschrijdende stages ook voor andere vakgebieden mogelijk zijn. De BBS1 staat op zijn beurt open om Nederlandse studenten een stageplaats te bieden in Duitsland.

(Lees verder onder de foto)

- advertentie -

Certificaten
Aan het eind van de bijeenkomst ontvingen de stagiairs stagecertificaten uit handen van Henk Wubs (werkgeversadviseur Duitsland bij Afeer) en Ilona Heijen (hoofd INTERREG/EDR). Van de BBS ontvingen de studenten een zogenaamde Europass. Daarin staat onder meer beschreven welke kennis en vaardigheden de student in een ander Europees land opgedaan heeft. Deze documentatie kan, zeker in Duitsland, goed van pas komen tijdens toekomstige sollicitatiegesprekken.

- advertentie - 

‘Grenzelo(o)s Talent!’ is onderdeel van het project ‘Arbeidsmarkt Noord’. Lead partner is de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans. Het project wordt gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland. Co-financiers zijn het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung en de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button