Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Hoe heet wordt het deze week?

- advertentie -

Landelijk – Het is komende dagen bijzonder heet. Morgen wordt het waarschijnlijk recordwarm met in het zuidoosten 34-37 graden en in De Bilt een graad of 33. Ook woensdag is kans op regionale dagrecords. De kans op een officiële hittegolf is 40%. In het zuidoosten is de kans op een regionale hittegolf ruim 90%.

- advertentie -

Vanmiddag wordt het in De Bilt circa 31 graden en in het zuidoosten lokaal 34 graden. Hiermee is het 10 graden warmer dan normaal, maar blijven de dagrecords overeind. In De Bilt ligt het 24-junirecord op 32,6 graden en landelijk is het zelfs 36,5 graden.

Morgen staat het landelijke record met 34,0 graden in Volkel (Noord-Brabant) beduidend minder scherp. In De Bilt is het datumrecord van 25 juni 32,9 graden. Met in het Weeronline-weermodel circa 33 graden in De Bilt tot lokaal 37 in het zuidoosten is het landelijke record binnen handbereik en is er ook een goede kans op een record in De Bilt.

Ook woensdag lijkt het landelijke record (34,1 graden in Volkel) gemakkelijker haalbaar dan het record van De Bilt (32,9 graden).

Het maandrecord staat op 37,2 graden (Maastricht, 27 juni 1947). De kans dat dit record morgenmiddag wordt verbroken bedraagt circa 35%.

Hoe staat het met de hittegolf?
Voor een hittegolf moet het minimaal vijf aaneengesloten dagen 25 graden of warmer worden en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen met 30 graden of meer.

Gisteren was het in De Bilt met 28,5 graden al zomers warm. Aan vijf keer 25 graden of meer zal aanstaande donderdag vrijwel zeker worden voldaan. Lastiger wordt drie keer 30 graden of meer. Vandaag en morgen wordt het tropisch met circa 31 en 33 graden. Voor woensdag staat 29 graden op het programma en dat is dus waarschijnlijk net niet genoeg. Het blijft wel tot en met komend weekend zomers warm en dus kan ook dan nog aan drie keer 30 graden of meer worden voldaan. Vooral op zaterdag maakt De Bilt nog een goede kans.

Al met al is de kans dat De Bilt donderdag al een hittegolf heeft circa 25% en de kans dat het deze maand tot een officiële hittegolf komt circa 40%.

Arcen woensdag al een hittegolf
In het zuiden en oosten is de kans op een hittegolf veel groter. In Arcen (Limburg) was het zaterdag al ruim 25 graden en werd het gisteren 30,2 graden. Zeer waarschijnlijk is daar woensdag al sprake van een hittegolf. De kans hierop is ruim 90%.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button