Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Extreem hete dag na tropische nacht

- advertentie -

Vandaag wordt een extreem hete dag. In het zuidoosten kan het lokaal maar liefst 37 graden worden en in vrijwel het hele land wordt het meer dan 30 graden. Zowel het landelijke datumrecord als het record in De Bilt worden mogelijk verbroken. Misschien wordt zelfs het landelijke junirecord gebroken. Afgelopen nacht was een echte plaknacht met minima van 18-22 graden. In Eindhoven werd het zelfs niet kouder dan 22,9 graden!

- advertentie -

Vanmiddag wordt het in het zuiden en oosten van het land 34-37 graden. In de kustprovincies is het iets minder heet met veelal 31-33 graden. In de westelijke helft van Zeeland en op de Wadden blijft het kwik rond 29 graden steken. In de loop van de middag draait de wind naar het westen en treedt vanuit het westen verkoeling op. In het oosten blijft de temperatuur tot circa 21:00 uur boven de 30 graden.

Landelijk record vrijwel zeker, De Bilt spannend
Het landelijk dagrecord van 25 juni staat op naam van Volkel (Noord-Brabant, 1976) met 34,0 graden. Het is niet zozeer de vraag óf dit record wordt gebroken, maar vooral hoe laat en waar. In De Bilt is het dagrecord 32,9 graden (1976). De kans dat we hier overheen gaan is circa 50%.

Hoe zit het met de maandrecords?
Het maandrecord in De Bilt is 35,6 graden (27 juni 1947). De kans dat dit wordt verbroken is nihil. Het landelijk maandrecord voor waarneemstations die momenteel nog bestaan is 37,2 graden in Maastricht. De kans dat dit wordt verbroken is circa 25%. In Venlo is op 27 juni 1947 een temperatuur van 37,9 graden gemeten. Deze waarneemlocatie is echter opgeheven.

Bijzonder warme tropennacht: geen records?
Afgelopen nacht bleef het bijzonder warm met op veel plaatsen minima boven de 20 graden. De nacht verliep het warmst in Eindhoven met een minimumtemperatuur van 22,9 graden!

Het is nog even afwachten of deze warmte als recordhoge minimumtemperaturen mogen worden geregistreerd. In de zomer wordt de minimumtemperatuur in de periode tussen 2.00 uur ‘s nachts en de daaropvolgende nacht om 2.00 uur bepaald. Vooral in de westelijke helft van het land is het komende nacht voor 2:00 uur op veel plaatsen kouder dan de gemeten minimumtemperatuur tot nu toe. Dit komt de nachtrust van veel mensen ten goede.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button