Gemeente

Arme gemeente Oldambt pompt toch geld in centrum?

- advertentie -

Winschoten – Zoals eerder al gemeld staat de gemeente Oldambt er niet best voor qua financiën. Waarom dan toch miljoenen in de renovatie van het centrum steken?

- advertentie -

Volgens wethouder Kees Swagerman is investeren in het centrum juist nodig om te bezuinigen. Dat zegt hij tegen RTV Noord.

Het project “De Poort van Winschoten” houdt in dat het centrum ingrijpend wordt aangepakt. Het gemeentehuis wordt gesloopt en er wordt een nieuwe werkplek gecreëerd voor de ambtenaren. Ook van een nieuwe raadszaal is sprake. Totale kosten bijna 25 miljoen euro.

Vorig jaar had de gemeente al een tekort van 6,8 miljoen en de eerste maanden van dit jaar is er 3,3 miljoen meer uitgegaan dan er is binnen gekomen. Hierdoor is het noodzakelijk dat de gemeente bezuinigingen gaat doorvoeren.

Uitleg
Volgens Swagerman is het niet zo dat zij 25 miljoen euro hebben en investeren. De gemeente gaat hiervoor een lening aan. Dus bij het stoppen van het project hebben zij niet opeens geld over. Ook zijn er al investeringen gedaan in het project, dus als dit gestopt wordt zijn ze dat geld sowieso kwijt.

Tevens zal de gemeente in dat geval het huidige gemeentehuis in Winschoten, de voormalige in Scheemda en het gebouw aan de Garst in Winschoten moeten onderhouden. De jaarlijkse kosten hiervan zijn zo’n € 600.000. Als er een nieuw gemeentehuis komt kunnen de gebouwen in Scheemda en aan de Garst van de hand worden gedaan. Dit levert een jaarlijkse bezuiniging op van zo’n € 479.000.

Ook kan het huidige gemeentehuis in de toekomst niet voldoen aan de landelijke regels. Alle overheidsgebouwen moeten in 2030 energielabel A hebben en in 2050 volledig energieneutraal zijn. In het huidige gemeentehuis zijn die plannen niet te realiseren.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button