Cultuur

Vereniging Groei & Bloei schenkt gelijknamige klimroos aan Rosarium

Winschoten – Tijdens het jaarlijkse Rozenfestival in het Rosarium van Winschoten heeft de regionale afdeling van Groei & Bloei een bijzondere roos cadeau gedaan aan het park in de Rozenstad. Met de onthulling van een frisgroen naambord werd op zaterdag 6 juli de Rosa ‘Groei & Bloei’ door voorzitster Tineke Ebbens en Oldambt-wethouder Kees Swagerman officieel verwelkomd.

- advertentie - 

De Rosa ‘Groei & Bloei’ is een nieuwkomertje in rozenland. Het is een zogenaamde ‘ramblerroos’ of liaanroos: dit zijn krachtig groeiende klimrozen met veel, meestal kleine bloemen in trosjes. Zij zijn geschikt om bijvoorbeeld over een pergola of in een oude fruitboom te leiden en ogen vaak wat ‘natuurlijker’ dan de klassieke grootbloemige klimrozen. De Rosa ‘Groei & Bloei’ kreeg haar naam vorig jaar ter ere van het vijfjarig bestaan van de Nationale Tuinweek in de maand juni. In heel het land stimuleert de vereniging Groei & Bloei dan het tuinieren, onder meer door openstelling van particuliere tuinen en de actie ‘Tegel eruit, plant erin’.

Semper Florens
Ook de regio Winschoten beschikt over een zeer actieve afdeling van de tuinvereniging, die hier sinds 1962 bestaat en de Latijnse naam Semper Florens voert, ‘altijd bloeiend’. Zo organiseert de vereniging in het sfeervolle Rozenpaviljoen in het Rosarium regelmatig lezingen rond het thema tuinieren, die ook voor niet-leden toegankelijk zijn.

Een vereniging, aldus voorzitster Tineke Ebbens, die goed past bij de energie en kracht die de roos Groei & Bloei uitstraalt. Zij groeit niet alleen snel maar is ook ziektevrij en bloeit met trossen witte bloemetjes die niet bruinkleuren na een regenbui. Daarnaast geurt ze lekker en biedt ze ook een smulhoek voor hommels en bijen, omdat de meeldraden voor deze belangrijke diertjes makkelijk te vinden zijn. Na een eerste uitbundige bloei in juni-juli, geeft deze roos ook in september-oktober nog een tweede bloei ten beste, aldus haar veredelaar Marco Braun. Tot slot sluit deze roos het tuinseizoen feestelijk af met een tooi van oranjerode bottels. Met zoveel pluspunten niet zo gek dat deze roos in 2018 het Internationaal Rozenconcours in Den Haag won!

Rozenstad in Oost-Groningen
De Rosa ‘Groei & Bloei’ werd in 2014, toen nog naamloos, geplant in het Rosarium. Ze lijkt het erg naar haar zin te hebben te midden van de 20.000 andere rozenstruiken in het kleurrijke park aan de Mr. D.U. Stikkerlaan. Het Rosarium van Winschoten werd in 1967 aangelegd naar ontwerp van Jan Vroom jr., vierde generatie tuinarchitect uit de familie die aan de wieg stond van vele ‘slingertuinen’ bij Oldambtster boerderijen in Groningen. Het rozenpark werd de afgelopen decennia uitgebreid en is inmiddels 1,6 hectare groot. De beheerders gebruiken er uitsluitend biologische gewasbeschermingsmiddelen. Met zo’n 320 rozensoorten geldt het als een van de belangrijkste rosaria van ons land.

De naam Rozenstad draagt Winschoten omdat in de omgeving een belangrijk deel van de wereldwijd gebruikte onderstammen voor rozen worden gekweekt: jaarlijks worden vanuit Oost-Groningen meer dan 35 miljoen zaailingen over de hele wereld geëxporteerd!

- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button