Opinie en verhaal

Column: “Oldambt in rep en roer”

- advertentie -

De “Poort van Winschoten” houdt de gemoederen goed bezig. Heel Oldambt in rep en roer. Er wordt 25 miljoen geïnvesteerd in een nieuw gemeentehuis en tegelijkertijd moet er bezuinigd worden. Wanneer je dit zo in één adem noemt dan klinkt het ook heel raar en roept dat veel vragen en onvrede op. Helemaal wanneer er politieke partijen uit het Oldambt nog eens wat olie op het vuur gooien en de boel nog eens flink opruien. De reacties richting de Raad van het Oldambt, tegen de ja-stemmers van het nieuw te bouwen gemeentehuis, zijn niet mals.

- advertentie -

Het geld voor het nieuw te bouwen gemeentehuis is er niet. Dat moet geleend worden bij de bank.
Is het raar dat de gemeente geld gaat lenen voor een nieuw gemeentehuis. Nee natuurlijk is dat niet raar. Burgers doen het in de vorm van een hypotheek wanneer ze een huis kopen, bedrijven doen het, dus waarom zou een gemeente dat dan niet mogen doen. Het gebouw wordt ook nog eens energieneutraal. Dat betekent dat het gebouw ongeveer evenveel energie opwekt dan dat er verbruikt wordt. Volgens mij zit daar op termijn een fikse besparing en hebben deze installaties zichzelf over enkele jaren terugverdiend. Daarbij vind ik het ook wel heel goed gezien de problematiek in heel Groningen omtrent het winnen van gas in de Groningervelden en de problematiek die daardoor is ontstaan dat onze gemeente het voortouw neemt en van het gas afgaat.
Een ander ding is dat de gemeente nu ook de huisvesting van 4 panden in de begroting mee moet nemen. Alle panden verbruiken immers gas, water en elektra. Ze hebben onderhoud nodig. Er komen nog door het Rijk opgelegde energielabels aan die de gemeente moet bekostigen. Ander voordeel is dat de ambtenaren straks allemaal in hetzelfde pand werken, sommige hoeven dus niet meer van het ene naar het andere pand te pendelen, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden.
I.p.v. dat er 12.000 vierkante meter verspreid over 4 locaties schoongemaakt moet worden, straks is dat 1 gebouw van 6200 vierkante meter.
Zo zullen er nog enkele voorbeelden van voordelen te bedenken zijn.
Wanneer je de huidige huisvestingskosten en de besparingen aflost voor de lening lijkt mij dit voor de langere termijn een prima investering.

Ook wanneer het nieuwe gemeentehuis er niet komt, heeft de gemeente een structureel tekort. Er gaat o.a. voor jeugdzorg en WMO meer geld uit dan dat er binnen komt. Dat is niet de schuld van onze ambtenaren maar van het Rijk. Deze problematiek heerst niet alleen bij gemeente Oldambt maar is landelijk een heel groot probleem. Collectief hebben de gemeentes voor het tekort op jeugdzorg de noodklok doen luiden in Den-Haag. Dat weten de partijen die zich nu flink proberen te profileren over de rug van hun eigen gemeenteraad ook. Starten van petities, het samensmelten van het nieuw te bouwen gemeentehuis met de overige problematiek, waarom ze tegen zijn….. ik vind het niet chique.

De gemeente heeft ons burgers een gunst verleend. Alles wat ze voor ons doen en wat niet wettelijk verplicht is, is een gunst. Dat hoefden ze niet te doen maar hebben ze wel gedaan. Nu er bezuinigd moet worden gaat iedereen voor zijn eigen parochie prediken. Dat is logisch en tegelijkertijd ook best egoïstisch, want blijkbaar willen we wel de lusten maar niet de lasten.

Wanneer we niet willen dat we een artikel 12 gemeente gaan worden, waarbij je overigens zeker weet dat zwembaden gesloten gaan worden moeten we misschien gezamenlijk eens kijken in welke hoek iets opgevangen kan worden of wat goedkoper kan. Bezuinigen of besparen betekent niet direct dat het de einde van de wereld is. De soep wordt nooit zo heet gegeten als die wordt opgediend.
Ik wens de gemeenteraad dan ook veel wijsheid toe bij besluitvormen van deze majeure taak.

Ik wens jullie allen een fijne vakantie!

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button