Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Sport Lokaal en de RUN (deel 2)

- advertentie -

Winschoten – Mede bepalend voor de sfeer tijdens de vele Run’s die Winschoten beleefde, was de manifestatiehal van de oude Klinker. Veel Oldambtsters denken om allerlei redenen met weemoed terug aan die voorziening. De Run startte niet alleen in de klinker, maar de hardlopers doorkruisten ook maar liefst 10 keer de hal.

- advertentie -

(Lees verder onder de foto)

Langs de finishlijn zaten de tellers voor Sport Lokaal. De chips die de atleten tegenwoordig op hun lichaam dragen, waren toen nog niet uitgevonden. Wij wilden natuurlijk wel de doorkomsttijden zo nauwkeurig mogelijk vermelden. Die informatie werd helaas niet verstrekt door de Run-organisatie. Vandaar dat radio-collega’s en hun familieleden werd gevraagd de doorkomsten bij te houden. Technicus Gert van der Laan ontwierp daarvoor overigens later een zeer goed functionerend computersysteem, maar de tellers bleven hun taak verrichten.

(Lees verder onder de foto)

In de manifestatiehal zaten de deelnemers en hun fans te wachten op het moment dat ze aan de beurt waren, of ze zaten uit te rusten van hun inspanningen. Dat was over het algemeen een sfeervolle en vooral gezellige boel. Als die sfeer een beetje “inkakte”, greep de man van het geluid -wijlen Jan Lammers uit Hoogkerk- in. Hij vroeg ons in het programma een passende liedje te spelen. In die tijd was de “tandenborsteljive” erg populair en als we die startten, zette Jan Lammers het volume in de hal wat harder, hetgeen de sfeer onmiddellijk verhoogde.

Werkelijk iconisch is de foto van Anouk Middel samen het haar oma Tanja, die op haar beurt daadwerkelijk “op schoot” zat bij de winnaar van die editie van de Run, de uit Rusland afkomstige Konstatin Santalov. Wij spraken vanzelfsprekend geen woord Russisch, maar dat gold niet voor Oma Middel, Zij was afkomstig uit Rusland en was uiteraard onze tolk.

(Lees verder onder de foto)

Overigens hadden altijd een aantal tolken achter de hand, met name voor winnaars uit niet voor de hand liggende landen.  Ooit had finish verslaggever Rolf Huizinga een minuten durend gesprek met de winnaar in dat jaar die afkomstig was uit Argentinië . Die winnaar sprak geen woord Nederlands of Engels en Rolf geen woord Argentijns.  Desondanks wist Rolf na afloop van dat gesprek een prima samenvatting te geven.

(Lees verder onder de foto)

In de beginjaren van Run, was er ook een wedstrijd voor wheelers, die net als de hardlopers het parcours van 100 kilometer moesten afleggen. Sport Lokaal had vanzelfsprekend ook ruim aandacht voor deze atleten.

(Lees verder onder de foto)

Er wordt wel eens gezegd dat een foto duizend keer meer kan weergeven dan tientallen pagina’s tekst. De laatste foto in deze aflevering is van de Belg Jean Paul Praett. Aan zijn gezichtsuitdrukking valt duidelijk af te lezen dat het een run over 100 kilometer werkelijk afzien is. Een juweeltje van onze huisfotograaf Leo van der Sluis.

(Lees verder onder de foto)


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar jankeitz@gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button