Op stap

Columnist Arjen Veldhuizen bezocht gisteravond Pura Vida

- advertentie -

Blauwestad – Een keer per jaar kun je in de omgeving van Winschoten in de file staan met je fiets. Om precies te zijn tussen Winschoten en Blauwe Stad. Om nog preciezer te zijn tussen Winschoten en het strand Zuid van Blauwe Stad.

- advertentie -

Op dat laatste kom ik onderaan dit stukje nog even terug.

Ik heb het hier natuurlijk over het prachtige evenement Pura Vida, het evenement waar hedendaagse muziek zich mag mengen met klassiek, uitgevoerd door het fantastische Noord Nederlandse Orkest waar ik in de loop van de jaren echt een liefhebber van geworden ben. Dit jaar stonden voor ons alle seinen op groen om er naar toe te gaan en de voorpret begon al een paar dagen ervoor.

We gingen namelijk met een man of acht en dan is enige organisatie gewenst. Mijn taak was enkel twee salades te maken, voor op een stokbroodje en voor bij de borrel. Want het heet niet voor niets Pura Vida, oftewel in goed Gronings: geniet van het pure leven. De dames in het gezelschap zouden de tuinstoelen al tijdig neerzetten en zorg dragen voor kaas, droge worst, wat gezonde ‘knabbels’ en chips. En spritsen voor bij de koffie, want we zetten het natuurlijk niet direct op een zuipen.

De weervooruitzichten waren ook goed maar enige nuance was gewenst.

Gistermiddag kwam alles al vroeg op gang want de laatste jaren lijkt het alleen maar drukker en drukker te worden. Wij konden relatief rustig aan doen want de kwartiermakers deden hun werk goed waardoor wij pas rond een uurtje of 6 uur die kant op hoefden te fietsen. Dat fietsen hoort ook bij de voorpret. Eerst langs het Winschoterdiep, dan de Beersterbrug over en met de stroom mee Blauwe Stad in. Tijdens die rit voel je dat iedereen er zin in heeft, iedereen is vrolijk en gezellig en hoopvol naar wat komen gaat.

Zo hoort het ook.

Het thema was Prince, de legendarische popartiest en alleskunner, helaas sinds 2016 niet meer onder ons. Ik had een haat-liefde verhouding met hem, vond niet alles leuk maar er waren uitschieters die in mijn ogen wel te pruimen waren. En hij was onlosmakelijk verbonden met mijn jeugdjaren natuurlijk, toen ik opgroeide van puber naar volwassene. Maar Prince was er niet alleen voor onze generatie, hij heeft talloze generaties geïnspireerd en dat was te zien aan ons groepje want die waren in de leeftijd van 20 tot een jaartje of 70.

En dan nóg hoefde je zijn muziek niet eens te kennen of leuk te vinden, dit evenement is ook gewoon een ontzettend leuke manier om met zijn allen bij elkaar te komen!

En dat zag je ook terug wanneer je het terrein opliep. Doordat iedereen wist dat je op tijd aanwezig moet zijn was er zeer veel tijd om gezellig elkaar op te zoeken en even bij te praten. Overal stonden of zaten de mensen met elkaar te praten, vanaf de meegebrachte of gehuurde stoelen tot aan liggend op het strandje op een handdoekje of tot op de rand van de houten pier die de ene oever met de andere oever verbindt. En dan had je alle bootjes nog die aangemeerd lagen aan de oevers van het Oldambtmeer, dobberend van de gezelligheid.

En alles onder ideale omstandigheden: een lekker temperatuurtje en een stralende zon.

Op dat moment zat haast iedereen wel wat te eten, zag je overal bakjes en borden doorgegeven worden met allerlei lekkere variaties van salades, pasta’s en andere lekkernijen. Hier zag je duizenden mensen het leven vieren en even hun zorgen vergeten. Dat komt door de unieke locatie, de natuur van het mooie Blauwe Stad. We kregen helaas niet de inmiddels beroemde en traditionele zonsondergang te zien vanwege flinke wolkenpartijen maar werden we wel getrakteerd op een vliegshow van een paar duizend spreeuwen die weergaloze capriolen aan het uithalen waren om indruk te maken op ons, eenvoudige mensenzielen, onder de prachtige muzikale klanken van het NNO.

En dat laatste was toch wel weer schitterend mensenwerk, onder aanvoering van dirigent Dirk Brossé en ik hoorde ze onder andere het prachtige nummer ‘Nothing Compares 2 U’ van Sinead O’Connor spelen, ook een door Prince geschreven nummer.

De nummers van Prince werden nu vertolkt door Jennie Lena en Boris Titulaer (niet een afstammeling van Chriet). Voor de pauze vond ik dat Boris niet zo goed uit de verf kwam, naar mijn idee omdat hij iets teveel moest schreeuwen. Van de dame was ik wel zeer onder de indruk en vooral nadat zij ons totaal deed sidderen na de verpletterende vertolking van Prince ‘ bekendste nummer, ‘Purple Rain’.

Wat een strot heeft die meid! En wat gaaf dat we vanuit de hemel (!) precies op dat moment een regenbuitje over ons heen kregen, alsof de Grote Prince even met ons meekeek vanaf de tribune hoog boven ons, samen met al die andere ‘legends’ die ons veel moois gebracht hebben: David Bowie, Elvis Presley, Freddy Mercury, Michael Jackson, Leonard Cohen, John Lennon, George Michael, Dolores O’Riordan (Cranberries), Aretha Franklin, Kurt Cobain, Jim Morrisson, Amy Winehouse….

Een mooie lijst met namen om voor volgend jaar uit te gaan kiezen!

Ondertussen gonsde het op het terrein al dat er ander weer op komst was. En dat werd bekrachtigd door lichtflitsen aan de horizon en zo nu en dan wat regendruppels. Maar de meeste aanwezigen lieten zich niet verrassen: de paraplu’s en poncho’s lagen keurig tussen de wijn en het bier in de koelbox.

En ach, na zo’n warme dag kwam een verfrissend buitje best wel goed uit!

Na de pauze kregen we wat rustiger nummers te zien die Boris mocht zingen en dat ging hem een stuk beter af. En Jennie Lena kreeg het publiek van de stoelen en de handdoekjes en zag ik heel veel mensen ineens flink de heupen bewegen!

Het leek wel dansen!

Helaas hebben ze niet het hele programma kunnen draaien omdat het naderende onweer niet te onderschatten was. In alle rust en tevreden over de fantastische avond, verlieten we het terrein om huiswaarts te keren.

Samen met elfduizend mensen sloten we aan in de fietsfile die we elk jaar maar weer trotseren om bij dit gratis, ik herhaal, gratis evenement te mogen zijn.

Daarvoor mijn dank naar de organisatie!

PS: ik heb een fles wijn gezet op het volgende: het podium Pura Vida heeft niet altijd op het Strand Zuid gestaan. Volgens mij ook op de parkeerplaats bij het Havenkwartier. Klopt dat?

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button