Gemeente

Forse bezuinigingsplannen bij gemeente Oldambt

- advertentie -

Winschoten – Afgelopen weekend hebben de raadsleden van de gemeente Oldambt een collegevoorstel ontvangen waar forse bezuinigingen in vermeld staan. Totaal moet dit een bezuiniging van 3,8 miljoen euro opleveren. Dat laat RTV Noord weten.

- advertentie -

Ten eerste wordt de huishoudelijke hulp genoemd waar bijna 1 op de 10 huishoudens gebruik van maken. De gemeente wil een strengere procedure hanteren en hoopt hiermee 235.000 euro te besparen. Dit betekent dat er minder mensen hulp zullen krijgen of dat er gekort zal worden in het aantal uren.

Daarnaast moeten de voetbalclubs flink bezuinigen en dit zal ongeveer 120.000 euro schelen op de subsidies. Ook worden er vijf ongebruikte voetbalvelden afgeschreven, wat nog een 30.000 euro scheelt. De voetbalvelden zullen door de club zelf moeten worden onderhouden. Lukt dit niet dan zal de gemeente hierin niet bijspringen en zal dit het einde van de club betekenen.

Wethouder Wunker zegt toe samen met de sportverenigingen te kijken naar een gezamenlijke accommodatie waar meerdere verenigingen gebruik van kunnen maken.

Het onderhoud van begraafplaatsen krijgt minder aandacht (25.000 euro) en ook de subsidie van Cultuurhuis De Klinker wordt verminderd (130.000 euro). De gemeente zal ook de hand in eigen boezem steken en korten op hun personeelskosten. Dit zal onder andere gebeuren door een natuurlijk verloop en het niet opnieuw invullen van vacatures.

Om meer inkomsten te genereren wil de gemeente de onroerende zaakbelasting verhogen wat een bedrag van 125.000 euro zou moeten opleveren. Ook wordt het eventueel opnieuw invoeren van betaald parkeren genoemd. De gemeente bezit ook aandelen van Enexis die ze kunnen verkopen om de komende jaren de gaten in de begroting en jeugdzorg op te kunnen vangen.

Dit voorstel komt van het college en zal door de gemeenteraad moeten worden goedgekeurd. Het is dus nog niet definitief en er kunnen wijzigingen in het voorstel worden opgenomen. De definitieve bezuinigingslijst zal in november bekend zijn.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button