Weerbericht

Opnieuw een nazomers weekend! 

Zaterdag zonovergoten, zondag regionaal 25 graden

- advertentie -

Regio – Net als afgelopen weekend, laat de nazomer zich komend weekend weer van zijn beste kant zien. De zon schijnt vooral zaterdag volop, zondag zijn er meer wolken en is weer kans op een bui. De temperatuur stijgt naar 21-24 graden en zondag kan het in het zuiden en zuidoosten 25 graden worden.

- advertentie -

Liefhebbers van een nazomers weertype hebben geluk deze september. Afgelopen weekend was het ook prima nazomerweer met vooral zaterdag veel zon. Zondag scheen vooral in het zuiden de zon flink en werd het lokaal 25 graden. In het noorden raakte het al vroeg op de dag bewolkt en was het minder warm.

Eerst koele dagen door noordenwind
Vandaag en morgen zijn nog vrij koele septemberdagen. De zon schijnt weliswaar geregeld, maar vandaag is vooral in de noordelijke helft van het land nog kans op buien. Door een noordenwind wordt het niet warmer dan 16-17 graden. Morgen blijft het droog, maar aanvankelijk is het wel bewolkt. Later klaart het vooral landinwaarts breed op. De temperatuur stijgt opnieuw naar 16-17 graden.

Nazomers weekend met zaterdag de meeste zon
Vanaf vrijdag breekt een warme periode aan. De wind verlaat de frisse noordhoek en draait vrijdag naar oost en in het weekend naar zuidoost tot zuid. Daarmee wordt duidelijk warmere lucht aangevoerd. Vrijdag wordt het 17 graden in het noorden en 20 graden in het zuiden. In het weekend is het zaterdag zonovergoten en zeer aangenaam met 21-24 graden. Prima weer voor allerlei buitenactiviteiten of een heerlijke (strand)wandeling.

Zondag wordt het overal nog een graadje warmer en kan het in het zuiden en zuidoosten 25 graden worden. Wel neemt, na een zonnige start, de bewolking toe en in de middag volgen vanuit het zuidwesten enkele buien.

Het ziet ernaar uit dat de temperatuur ook na het weekend ruim boven de norm uitkomt. Temperaturen van 17-18 graden zijn gebruikelijk eind september. Begin volgende week is het veelal 21-23 graden, later in de week wordt het 18-21 graden. Wel is dagelijks kans op enkele buien.

Fraai weer niet ongebruikelijk in het najaar
Een periode die lijkt op zomer is van september tot half november niet ongebruikelijk. Er zijn dan ook vele namen voor nazomers beschikbaar. Een nazomerse periode in september wordt ook wel een Oudewijvenzomer genoemd. In Noord-Amerika spreekt men van een Indian Summer. Fraai weer rond 29 september wordt ook wel een Sint Michielszomertje genoemd. Verdere benamingen zijn een kranenzomer (begin oktober), Sint-Gummaruszomer (11 oktober) en een Sint-Maartenszomer (11 november).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button