AlgemeenCultuur

Theaterpubliek in De Klinker staat voor een duivels dilemma

- advertentie -

Winschoten – Steracteur Jeroen Spitzenberger als gevechtspiloot die voor een duivels dilemma stond. Voormalig NOVA-coryfee Clairy Polak in haar toneeldebuut als rechter in zijn zaak. Het publiek als jury.

- advertentie -

‘Terror’ van de schrijvende Duitse advocaat Ferdinand von Schirach wordt komend theaterseizoen in Nederland misschien wel net zo spraakmakend als bij onze oosterburen. Het stuk is op vrijdag 22 september te zien in De Klinker in Winschoten!

Terroristen kapen een passagierstoestel om het te laten neerstorten op een vol voetbalstadion, straks in de regie van Gouden Kalf-winnaar Peter de Baan. De gevechtsvlieger Lars Koch vliegt ernaast. Hij besluit op eigen houtje het passagierstoestel neer te halen: 164 mensen offert hij voor een stadion met 54.000 personen. Het lijkt het minste van twee kwaden. De officier van justitie (Johanna ter Steege) begrijpt Koch wel, maar stelt hem een vergelijkbare situatie voor: Stel dat een gezonde man het ziekenhuis inkomt met alleen een gebroken arm, offer je hem dan ook op omdat er vier mensen op een gezond orgaan, hun laatste kans, wachten? Mag je levens als dingen met elkaar verrekenen of kies je voor het principe dat ieder leven beschermd moet worden? Ook als die levens, zoals de 164, er anders waarschijnlijk toch aangaan?

In Duitsland, waar het stuk al een paar jaar in diverse steden wordt gespeeld, lopen de ‘juryleden’ in de pauze door een poortje met schuldig of niet schuldig, waarna met de uitkomst verder wordt gespeeld. Vooral degenen die door schuldig lopen, lijken tijdens de voorstelling nogal eens van mening te zijn veranderd. Hoe de jury in Nederland haar stemmen uitbrengt, weet regisseur De Baan nog niet precies. Zelf liep hij de eerste keer dat hij de voorstelling in Duitsland zag uiteindelijk door schuldig. “Daar had ik mezelf van tevoren niet op ingeschat.”

Enthousiast
Spitzenberger plaatste aanvankelijk vraagtekens bij het spelen van een altijd wat statisch ogende rechtszaak, maar is nu “heel enthousiast” om te zien hoe het uitpakt en niet alleen met het dilemma. “Het is een stuk waar je goed naar moet luisteren, een luisterstuk is mooi om te spelen, maar de spanningsboog is tegenwoordig kort. Ikzelf was echter na vijftien bladzijden script lezen al hooked.”

In Nederland leidt Polak na afloop ook nog eens gesprekken met het publiek: “Dat is mijn vak. De rechter spelen vind ik leuk en spannend, maar het is een uitstapje, geen nieuwe loopbaan.”

Lezing Paul Cliteur
Paul Cliteur, bij het grote publiek voornamelijk bekend van zijn artikelen in dag- en weekbladen en van zijn tv-columns in het programma Buitenhof, houdt voorafgaand aan de voorstelling een lezing over hedendaags terrorisme. Wanneer u kaarten voor de voorstelling koopt, kunt u zich eventueel aanmelden voor de lezing. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.indeklinker.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button