Incidenten

NL-Alert controlebericht op maandag 2 december

Landelijk – Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit. Maandag 2 december is het weer zo ver.

- advertentie - 

Waar is het NL-Alert controlebericht te zien?
Het NL-Alert controlebericht ontvang je op je mobiele telefoon en is te zien op veel digitale reclamezuilen en vertrekborden in het openbaar vervoer.

Waarom wordt er een controlebericht verzonden?
Een NL-Alert controlebericht wordt verzonden om je erop te wijzen dat NL-Alert voor jou persoonlijk belangrijk kan zijn tijdens een ramp, crisis of ander ernstig incident, omdat je weet wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden.

Daarnaast is het dé kans voor de overheid om het bereik van het controle bericht te meten onder de Nederlandse bevolking.

Hoe weet ik dat het om een controlebericht gaat en niet om een noodsituatie?
In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat je niets hoeft te doen. Het controlebericht bevat de volgende tekst:

“NL-Alert 02-12-2019 12:00: CONTROLEBERICHT. U hoeft niets te doen. Meer informatie op www.nl-alert.nl”

Ik ontving het controlebericht later dan was aangekondigd. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het controlebericht later hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uit stond, je toestel actief in gebruik was om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, je in gesprek was of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.

Hoe kan het dat ik een NL-Alert controlebericht heb ontvangen?
Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn automatisch ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Ga nu naar de instelhulp, stel je mobiel in en help ook anderen met instellen.

Ik heb geen NL-Alert controlebericht ontvangen. Hoe kan dat?
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je het bericht niet hebt ontvangen. Bijvoorbeeld omdat je toestel tijdelijk uitstond, je toestel actief in gebruik was om bijvoorbeeld via internet een video te kijken of een app te downloaden, je in gesprek was of omdat je tijdelijk geen bereik had. Daarnaast kan er enige tijd zitten tussen het uitzenden en het doorsturen van het controlebericht door de providers naar alle mobiele zendmasten.

Waarom heb ik meerdere controleberichten ontvangen?
Het meerdere malen ontvangen van NL-Alert controleberichten kan verschillende oorzaken hebben. Wanneer je de melding van het NL-Alert controlebericht niet goed wegdrukt, dan kan het NL-Alert zich opnieuw aanbieden totdat deze ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond.

Mijn mobiele telefoon geeft andere geluiden bij het NL-Alert controlebericht dan bij normale berichten. Hoe kan dat?
NL-Alert is een alarmmiddel. Steeds meer mobiele telefoons geven een herkenbaar sirenegeluid als je een NL-Alert ontvangt, ook als je telefoon op stil staat. Aan de hand van het controlebericht kun je ervaren welk signaal jouw telefoon geeft zodra je een NL-Alert ontvangt.

Ik wil geen controleberichten ontvangen. Hoe kan ik mij afmelden?
Als je geen controleberichten wilt ontvangen, kun je de ontvangst van NL-Alert uitzetten op jouw telefoon. Let op: als je dat doet, ontvang je ook geen NL-Alert in geval van een ramp bij jou in de buurt. Op de instelhulp kun je nagaan hoe je NL-Alert op jouw mobiele telefoon kunt uitschakelen.

- advertentie - 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button
Open chat
Tip ons!