Gemeente

Mogelijke bezuinigingsmaatregelen op een rij

- advertentie -

Oldambt – Als het Rijk niet uiterlijk vanaf het jaar 2023 met extra geld voor de jeugdzorg over de brug komt, moet de gemeente Oldambt € 1,3 miljoen extra bezuinigen.

- advertentie -

Lees ook: Mogelijke maatregelen als het Rijk niet over de brug komt

Om preventief toezicht te voorkomen, moet er nog vóór het einde van dit jaar een besluit worden genomen over extra bezuinigingen ad € 1,3 miljoen ingaande 2023. Dat is de uitkomst van het gesprek tussen gemeente Oldambt en de Provincie Groningen. Dit toezicht houdt in dat de provincie iedere uitgave eerst moet goedkeuren en de gemeente de regie op haar begroting kwijtraakt. De gemeente wil deze situatie voorkomen.

Lijst met maatregelen
Het college van de gemeente Oldambt heeft donderdag een lijst met maatregelen naar haar gemeenteraad gestuurd. Dit zijn maatregelen die mogelijk in 2023 moeten én kunnen worden genomen als het Rijk niet bijspringt in de tekorten op de jeugdzorg.

(Lees verder onder de foto)



– Fashion cheque
De fashion cheque is een tegemoetkoming van €75 per kind voor minima-gezinnen om kleding te kunnen kopen. Hiermee stoppen levert een besparing op van €60.000.

– Lokale omroep RTV Go
De aanwijzing van het Commissariaat voor de Media na 5 juli 2020 niet Verlengen. Dit bespaart €23.000. Maar omdat De Klinker huurinkomsten mist ad €7.105 is de netto besparing circa €15.000. (€23.000 minus huur = €15.895)

– Schaapskudde
Uit te besteden werkzaamheden (schaapskudde) In 2023 loopt het contract met de schaapsherder af. Door deze niet meer te verlengen of opnieuw aan te besteden kan er een bezuiniging worden behaald. Op deze nu nog te begrazen gebieden zal dan geen onderhoud meer plaatsvinden, behoudens 1 meter brede strook langs de rijbaan in verband met de veiligheid van de weggebruikers. Bezuiniging in euro’s: €105.000.

– Toeristenbelasting
Het tarief van de toeristenbelasting zal per 1 januari 2023 worden verhoogd van €1,10 naar €1,50 per overnachting. Uitgaande van circa 127.000 overnachtingen per jaar zal de opbrengst toeristenbelasting met circa €50.000 toenemen

– Materiaal en materieel (plantmateriaal, projecten groen, bomen)
Bezuinigen op:
a) Aanschaf plantmateriaal Onderhoud groen betreft geen wettelijke taak. Bezuinigen op het budget voor plantmateriaal houdt in dat geen vervanging van dode planten meer zal plaatsvinden. Bezuiniging in euro’s: €45.000.
b) Incidentele projecten Groen Bezuiniging op de begrotingspost incidentele projecten groen houdt in dat er geen nieuwe incidentele groenprojecten in de openbare ruimte meer kunnen worden uitgevoerd. Bezuiniging in euro’s: €75.000.
c) Onderhoud en aanschaf bomen Bezuiniging op de begrotingspost onderhoud en aanschaf van bomen houdt in dat dode bomen alleen nog zullen worden verwijderd en afgevoerd (en niet meer worden vervangen door nieuwe bomen) indien er sprake is van gevaar. In bosgebieden kunnen ze blijven liggen. Met het oog op veiligheid zullen de bezoekers van deze gebieden hiervoor worden gewaarschuwd door middel van borden. Een deel van het beschikbare budget is noodzakelijk in verband met de zogenaamde VTAcontroles van bomen in de gemeente (wettelijke taak). Budget: €58.000. Bezuiniging in euro’s: €30.000.

– Onderhoud gebouwen
Totaal is in de begroting 2019 een bedrag van ruim €1.400.000 voor onderhoud van gemeentelijke gebouwen opgenomen. Op de lijst van gebouwen staan zowel gebouwen die door de gemeente zelf worden gebruikt als gebouwen die door derden worden gebruikt (maatschappelijke functies). Een bezuiniging van 10% op het begrotingsbedrag houdt in dat bepaald onderhoud niet kan worden uitgevoerd of later moet worden uitgevoerd, zoals o.a. buiten- en binnenschilderwerk maar dat ook kritisch moet worden gekeken naar contracten voor onderhoud van installaties etc. Bezuinigingsbedrag: €140.000

– Wegen (onkruidbestrijding op verharding)
De onkruidbestrijding op verharding valt niet onder de wettelijke plicht en hierop kan derhalve worden bezuinigd. Het onderhoud kan worden geminimaliseerd en het nu geldende onderhoudsniveau B wordt hiermee los gelaten. Alleen bij gevaar zal worden gehandeld. Budget: €200.000. Bezuiniging in euro’s: €100.000.

– Onderhoud en beheer van het openbaar groen
De kosten voor het onderhoud en beheer van het openbaar groen in de gemeente kunnen beperkt worden door minder werkzaamheden uit te laten voeren, o.a. inboeten, minder maaien van bermen en verlaging onderhoudsniveau Rosarium. Dit betekent dat het door de raad vastgestelde onderhoudsniveau voor het groen in de gemeente wordt los gelaten. Onderhoud van openbaar groen is geen wettelijke taak , maar de openbare ruimte moet wel op een minimaal veilig niveau onderhouden worden (in verband met risicoaansprakelijkheid). Het 1 meter breed maaien van de berm langs de weg is hier een voorbeeld van. Bezuiniging: €100.000

– Openbare toiletten
Door het openbare toilet op het Marktplein te Winschoten in de weekenden niet meer te gebruiken kunnen de kosten hiervan als bezuiniging gerealiseerd worden. Bezuiniging in euro’s: €8.000

– Fonteinen
Minder draaiuren voor de fonteinen en eventuele verwijdering ervan levert bezuinigingen op. Bezuiniging in euro’s: €5.000

– Toerisme
Op het structurele budget van toerisme (Promotie Toerisme) wordt een bezuiniging gerealiseerd van €62.000. Het jaarbudget van €200.000 is geoormerkt naar verschillende posten:
1. Meerjaren contracten voor onderhoud toeristische infrastructuur o.a. toeristische bebording (€60.000)
2. Evenementen (€35.000)
3. Bijdrage Internationale Dollard Route (€5.000) Resteert een aanjaagbudget toerisme van €100.000 waarvan per 2023 € 62.000 wordt bezuinigd.

– Gemeenschappelijke regelingen
In 2023 moet er bij alle gemeenschappelijke regelingen waar Oldambt in participeert worden bezuinigd op de bedrijfsvoering, wat voor Oldambt in totaal een bedrag van €100.000 oplevert. Oldambt neemt het initiatief om dit in te brengen en te bespreken in de besturen van de gemeenschappelijke regelingen.

– Reclame-inkomsten
Op dit moment worden de middeneilanden op de rotondes onderhouden door een aannemer. Hier staan reclame-inkomsten tegenover. Na beëindiging van dit contract zou de gemeente dit zelf kunnen oppakken. Inkomsten in euro’s: €50.000

– Verhogen OZB
met 0,5% extra per 2023 Een verhoging van de OZB met 0,5% extra levert €62.500 extra OZB-inkomsten op.

– Menzis, 115%
De grens voor deelname aan de collectieve zorgverzekering ligt bij 130% van de geldende bijstandsnorm. Als deze grens wordt verlaagd naar 115% wordt een bedrag van circa €40.000 bespaard doordat minder inwoners deel kunnen nemen.

NB. Deze berekening is gemaakt met de cijfers van 2018. Ieder jaar wijzigt de samenstelling van de groep deelnemers, het vergoedingenpakket en de premie.

Keuze uit rest van Menzis OF Subsidies Welzijn + armoede en Participatiefonds.
– Helemaal stoppen met de collectieve zorgverzekering die Menzis nu aanbiedt aan inwoners van Oldambt met een inkomen tot 130% van de geldende bijstandsnorm levert een besparing op van €400.000. Dit is inclusief de €40.000 uit de besparing van het verlagen van de grens voor deelname.
– Stoppen met armoedesubsidies en bekostiging van activiteiten die aan armoedebestrijding gerelateerd zijn levert een besparing op van €200.000.
– Helemaal stoppen met het participatiefonds levert een besparing op van €240.000. Echter, per 1- 1-2020 is de tegemoetkoming vanuit het participatiefonds verlaagd om een besparing van €70.000 te realiseren vanaf 2020. Dit betekent dat er op dit moment in de meerjarenbegroting nog €170.000 is geraamd voor het participatiefonds, dat met afschaffing kan worden bespaard.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button