Regionaal nieuws

ILT: 18% van getest legaal consumentenvuurwerk onveilig

- advertentie -

Landelijk – Van het geteste legale vuurwerk voldoet 18% niet aan de wettelijke veiligheidseisen. Dat blijkt uit testen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het grootste risico vormt zwaarder consumentenvuurwerk zoals cakeboxen. Deze kunnen  bijvoorbeeld omvallen en zo gevaar veroorzaken. Ook ziet de ILT tijdens de testen regelmatig brandende delen die naar beneden dwarrelen en dus gevaarlijk zijn.

- advertentie -

Ieder jaar inspecteert de ILT legaal consumentenvuurwerk. Zo’n 250 artikelen zijn dit jaar aan een productveiligheidsonderzoek onderworpen. De ILT kijkt heel gericht naar vuurwerk dat het grootste risico vormt. Dat uit de inspecties blijkt dat 18% niet voldoet, betekent dus niet dat er iets mis is met bijna een vijfde van ál het vuurwerk in de winkels. Omdat de ILT vooral die producten onderzoekt waarvan bekend is dat het mogelijk gevaarlijk is, valt het percentage hoog uit. Partijen die niet door de test komen, moeten op kosten van de importeur worden aangepast of vernietigd. Daarmee voorkomt de inspectie dat zo’n 80.000 tot 100.000 kg vuurwerk dat niet aan de eisen voldoet, in de winkels komt te liggen.

Kwaliteit vuurwerk moet omhoog
Dat de ILT 18% van het geteste vuurwerk afkeurt, betekent dat de markt nog niet in staat is om  vuurwerk van voldoende kwaliteit op de markt te brengen. De ILT roept de vuurwerkbedrijven daarom op veel kritischer te zijn op de kwaliteit en veiligheid van het vuurwerk dat ze importeren.

Importeurs
Importeurs mogen alleen consumentenvuurwerk op de markt brengen dat aan de wet- en regelgeving voldoet. De import melden zij aan de Douane die het een speciaal digitaal meldsysteem voor vuurwerk zet. Op basis van eerdere controles, tips en inlichtingen uit binnen- en buitenland voert de ILT inspecties uit.

Illegale import
De inspectie test niet alleen vuurwerk, zij controleert ook bij de landsgrenzen op de illegale import van vuurwerk en checkt postpakketten bij sorteerbedrijven. Verder zijn er controles bij een groot aantal evenementen met vuurwerkshows en worden vergunningen voor professionele toepassingen afgegeven.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button