Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

25 jaar Radio Winschoten: leuke feiten die helaas niet zijn vastgelegd op foto

- advertentie -

Winschoten – In de jaren tachtig toerde de nationale televisie door het land met haar quiz Telebingo. Dat programma werd wekelijks vanuit een theater in het land LIVE uitgezonden. Zo werd ook de Klinker in Winschoten bezocht. Wij van Sport Lokaal hadden op de avond dat Telebingo werd uitgezonden redactievergadering en op die avond werd ook meestal een opname voor het programma Magazine gemaakt.

- advertentie -

In het televisieprogramma zou ook een optreden plaats vinden van het dweilorkest de Sterrekiekers die voornamelijk bekend waren door hun optredens in het schaatsmekka Thialf. De Sterrekiekers bereidden zich voor in een van de bijzalen van De Klinker, naast onze studio, dus werden de muzikanten geïnviteerd voor een bezoek. Van het een kwam het ander en de band besloot ook een lied ten beste te geven en dat werd een nogal lawaaierige uitvoering van de Tigerrag.

Onze studio was gesitueerd vrijwel naast de grote theaterzaal. Alleen een soort van opslagruimte scheidde het theater van onze studio. De Sterrekiekers maken die avond in onze studio zoveel lawaai, dat we met schrik en beven zaten te wachten op de komst een boze directeur Gerard Schenk. We waren er van overtuigd de live uitzending te hebben verstoord, met alle sores van dien. Dat bleek gelukkig niet het geval, maar het waren wel angstige momenten.

Presentator van het programma de sympathieke Belg Carel Huybrechts  kwam na zijn optreden nog naar onze studio en toonde zich als collega radiomaker erg geïnteresseerd in onze omroep. Hij sprak voor ons ook nog een aantal “stationcalls” in.

Nog een belevenis waar helaas geen foto’s van zijn, maar die nog wel in onze herinnering gegrift staat. Het betreft de uit Finsterwolde afkomstig Arie Haan, op dat moment nog werkzaam als trainer bij Stuttgart in Duitsland. De geruchten gingen dar Arie zou tekenen bij het Rotterdamse Feijenoord, maar niets was nog zeker. Op de bewuste zaterdagmiddag was boezemvriend van Arie Haan, Winschoter  Jacques Kats,  naar Stuttgart afgereisd om Arie waar nodig bij te staan in zijn keus.

Jacques was een van onze trouwste tipgevers en die belde met onze bureauredactie dat Arie die middag zou tekenen bij Feijenoord. We kregen die middag de toezegging deze transfer als eerste te mogen melden.  En aldus geschiedde.

Even voor 5 uur kregen we contact met Arie Haan, die kon melden dat hij zojuist zijn handtekening onder het contract had gezet. Een wereldprimeur, want zelfs het ANP viste destijds achter het net. Nog leuker wordt het verhaal in de wetenschap dat Barend en van Dorp voor de deur stond om het nieuws te scoren, maar ook zij moesten wachten tot Arie zijn verhaal had gedaan bij Sport Lokaal. Saillant detail, in de uitzending was destijds het geluid van de deurbel in het huis van Arie Haan te horen. Dat geluid werd inderdaad geproduceerd door de genoemde televisiemakers.

Tot slot van deze editie een activiteit die veel minder had kunnen eindigen. Als Sport Lokaal hadden we al geruime tijd contact met sportievelingen die regelmatig naar de Ardennen afreisden om aan survival wedstrijden mee te doen. Ze wilden samen met ons ook wel een keer een uitdaging aan gaan en dat werd na ampele overwegingen het abseilen vanaf de “Olle Witte”  in Winschoten. Dat ging allemaal goed, echter een aantal maanden na deze actie, besloot de gemeente de toren te sluiten, omdat de stenen hier en daar zo los lieten dat een verblijf daar erg gevaarlijk was om nog maar niet te spreken van onze escapades. Inmiddels is de toren gerenoveerd.

Overigens daalden niet alleen de leden van die survivalgroep af, maar ook paar durfals onder de Sport Lokaal redactie toonden hun grote moed. In mijn herinnering waren dat onder meer Paul Mellens, Dries Eefting en Roel Koning. Natuurlijk werd van deze afdaling live verslag gedaan, maar dat spreekt voor zich.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button