Partnerbijdragen (advertentie)

Groningers sterk geïnteresseerd in groene stroom

- advertentie -

Winschoten – Van alle Nederlandse provincies zijn het mensen uit de provincie Flevoland die zich het vaakst oriënteren op een groen energiecontract. Groningen staat als provincie op de derde plek. Dit blijkt uit de Groene Energie Analyse (GEA) van Independer, op basis van eigen bezoekersdata. Voor dit onderzoek werden de wensen en voorkeuren van 115.000 consumenten bekeken. Het ging hierbij om mensen die zich vanaf september 2018 oriënteerden op een nieuw energiecontract.

- advertentie -

Bijna 2 op de 10 oriënteert zich op groene stroom
Het percentage mensen dat bij het vergelijken van energiecontracten bij Independer let op groene stroom; is op landelijk niveau 17,2 procent. Het gaat hierbij om stroom die middels duurzame bronnen is opgewekt binnen Nederland. Voorbeelden van deze bronnen zijn zon, wind, waterkracht en biomassa. Stroom die -weliswaar met een vergroend label- wordt opgewekt in het buitenland is uitgesloten binnen de analyse omdat de oorsprong van deze energie vaak nog onduidelijk is.

Flevolanders meest groen, Zeeuwen en Groningers volgen
Flevoland is volgens de vergelijkingsdata het groenst ingesteld. 24,6 procent van de Flevolanders vergelijkt energiecontracten met een specifieke scope op Nederlandse groene stroom. Ook Zeeuwen en Groningers scoren -met percentages van 21,8 procent en respectievelijk 20,2 procent- relatief hoog vergeleken met overige provincies.

Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich Noord-Brabant. Slechts 15,7 procent van de Brabanders oriënteert zich op Nederlandse groene stroom. Ook Noord-Holland en Limburg (beiden 16,4 procent) zijn voorbeelden van relatief ‘grijze’ provincies op gebied van energie.

Groen-index in de grote steden
Hoewel de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland relatief laag scoren op groenheid, zijn het de grote steden in juist deze provincies; die het groenst zijn. Zo zijn, van de grote steden, Haarlemmers het meest geïnteresseerd in groene stroom (19,8 procent). Maar ook Hagenaars (19,7 procent), Amsterdammers (18,2 procent) en Rotterdammers (17,5 procent) scoren bovengemiddeld hoog in het rijtje van de 15 grootste steden.

Meer interesse in groene Nederlandse stroom
Vergeleken met de vergelijkbare analyse die Independer in 2017 deed, zijn duidelijke trends te zien. In 7 van de 12 provincies is een stijging waarneembaar van het aandeel mensen dat zich op Nederlandse groene stroom oriënteert.

Joris Kerkhof, domeinmanager energie bij Independer: “De toename is denk ik deels toe te schrijven aan het feit dat de bekendheid en interesse in groene stroom groeit. En wat ook meespeelt is dat het aanbod van groene energieleveranciers steeds aantrekkelijker wordt en dus vaker in beeld komt bij klanten die een vergelijking maken”.

Onder de 5 provincies waar sprake is van een afname, zijn de dalingen het grootst in Utrecht (-24,8 procent) en Noord-Holland (-19 procent). Bekijk de pagina van Independer voor een compleet overzicht van de Groene Energie Analyse.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button