Algemeen

Winterjas ook dit weekend hard nodig

- advertentie -

Landelijk – Zoveel mogelijk thuisblijven is het devies deze dagen. Wie dit weekend even naar buiten gaat in de tuin, op het balkon of om een boodschap te doen heeft zijn winterjas hard nodig. Een stevige noorden- tot noordoostenwind blaast koude lucht over ons land. Bovendien neemt de bewolking toe. Zondag voelt het op het warmste moment slechts aan als -1 tot +3 graden en is kans op een enkele winterse bui. Daarmee is het kouder dan afgelopen week en vorig weekend.

- advertentie -

Deze vrijdag is het vooral in het binnenland nog vrij zacht met maxima van 13 à 14 graden. Normaal is het eind maart een graad of 11. De kustprovincies kunnen rekenen op temperaturen van 10-12 graden en in het Waddengebied wordt het 8-10 graden. Dat zijn voor die gebieden heel normale waarden voor de tijd van het jaar. Een vrij stevige noordoostenwind laat het wel een paar graden kouder aanvoelen. Het is zonnig met vanmiddag soms wat dunne sluierbewolking.

Bewolking en koude lucht stromen zaterdag binnen
Zaterdag begint de dag nog vrij zonnig. Het noorden krijgt geleidelijk met wolkenvelden vanaf de Noordzee te maken, maar tussendoor blijft de zon vaak te zien. In het midden ontstaan in de middag stapelwolken. In het zuiden schijnt de zon op een enkel wolkje na de hele middag uitbundig. Wel blijft het overal droog.

De wind wakkert flink aan. In de middag waait het matig tot vrij krachtig uit het noorden in het binnenland en krachtig in de kustgebieden. ’s Avonds wordt de wind in de kustgebieden hard, windkracht 7!

Begin van de middag worden de hoogste temperaturen behaald van 9 graden in het noorden, 12 in het midden en 13 in het zuiden en oosten. Met voldoende zon wordt het in Limburg misschien nog 14 graden. Door de wind voelt het aan als 4 graden op de Wadden tot 11 in het zuidoosten. Met het binnenstromen van de bewolking en het aanwakkeren van de wind koelt het in de loop van de middag af naar 6-10 graden en het voelt aan als 1 tot 6 graden! Doordat de zon verdwijnt wordt het ook binnenshuis wat kouder.

Enkele winterse bui op zondag
Zondag, de eerste dag van de zomertijd, bevinden we ons geheel in koude lucht. Het wordt dan tijdens zonnige momenten maximaal 6 à 7 graden in het noorden en 7 à 8 graden in de rest van het land. Een stevige noorden- tot noordoostenwind laat het dan aanvoelen als -1 tot +3 graden. Tijdens buien voelt het nog wat kouder aan. De winterjas is dus hard nodig.

Er is zondag een mix van wolken, zon en enkele buien. De meeste zon is voor het westen van het land en waarschijnlijk blijft het daar ook droog. In het oosten overheerst de bewolking en is kans op een paar buien. Naast regen kan daarbij hagel en natte sneeuw voorkomen! Het midden van het land pakt van beide weertypes wat mee.

In de avond verdwijnen de buien en klaart het breed op. Aan de kust kan later in de avond en in de nacht wel lage bewolking binnendrijven. Landinwaarts koelt het tijdens opklaringen af naar -2 tot -5 graden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button