Weerbericht

Precies tijdens ijsheiligen kans op vorst

- advertentie -

Landelijk – Aan het eind van het weekend kukelt de temperatuur omlaag en precies tijdens ijsheiligen is kans op vorst. Het warme weer aan het begin van het weekend is ideaal om lekker in de tuin of aan de balkonbakken te werken. Wees voorzichtig met het planten van zaailingen, een beetje vorst kan funest zijn voor deze planten.

- advertentie -

In de nacht naar maandag hebben we te maken met koude lucht en daalt de temperatuur naar 2-6 graden. Omdat er redelijk wat wind staat blijft vorst waarschijnlijk uit. De nachten daarna verlopen wel wat rustiger en kan het in het binnenland lokaal vriezen. Op veel plaatsen ligt de minimumtemperatuur tussen 0 en 4 graden en aan de grond zal het op verschillende plaatsen vriezen.

Later in de week worden de nachten langzaam minder koud en neemt de kans op vorst af. Aan de grond kan het tot vrijdag tot lokale vorst komt, zeker in het oosten van het land en op de Veluwe en de Brabantse zandgronden.

Hiermee valt de periode met kans op vorst precies samen met ijsheiligen. Vorig jaar werd het ook precies tijdens ijsheiligen koud. Toen kwam het op 11, 12 en 13 mei tot vorst. Op meetstation Twenthe werd het zelfs -1 graad.

Gevoelstemperatuur beneden 10 graden
Maandag hebben we zeker met de koude lucht te maken en is het zeer koud voor mei. Het wordt 11-13 graden. In het noordoosten en op de Wadden kan de temperatuur rond 10 graden blijven steken. Deze tijd van het jaar is het gemiddeld 16-19 graden. Een vrij krachtige noordoostenwind maakt het nog kouder en voor het gevoel lijkt het eerder 8-9 graden. Het weerbeeld bestaat uit een mix van stapelwolken, wat zon en het blijft waarschijnlijk droog.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button